Index Vakbarát Hírportál

A magyarok meg akarták vétózni, hogy az EU figyelmeztesse a törököket Szíria miatt

2019. október 9., szerda 19:34 | aznap frissítve

A magyar diplomaták ellenkezése miatt majdnem egy napot késett az Európai Unió nyilatkozata, amellyel az újabb menekülthullámot kockáztató szíriai katonai beavatkozás ellen emelt szót. A luxemburgi külügyminiszter és az Európai Bizottság szerint is rendszeres, hogy Magyarország blokkolja az uniós külpolitikát.

A német Spiegel szerint Magyarország meg akarta vétózni, hogy az Európa Unió figyelmeztesse Recep Tayyip Erdoğan török elnököt és kormányát a szíriai invázió következményei miatt. A közös deklaráció végül megszületett este fél nyolc előtt. 

Az EUrologusnak az Európai Külügyi Szolgálat szóvivője elmondta, hogy Magyarország vétózott reggel, de délután folytatódtak a megbeszélések, és miután a helyzet súlyosabb lett, megszületett a közös deklaráció, amit nemrég egyhangúlag elfogadtak.

A végül szerda este kiadott nyilatkozatban az Európai Unió arra szólítja fel Törökországot, hogy azonnal állítsa le az egyoldalú katonai hadműveletet, mivel az további civil áldozatokat követelhet és újabb menekülthullámot indíthat meg. Az EU arra is emlékezteti Törökországot, hogy az akcióval veszélybe sodorja az Iszlám Állam ellen létrehívott globális koalíció munkáját, amelynek maga Törökország is tagja.

A Spiegel több diplomáciai forrásra hivatkozva azt írta korábban, hogy a közös a dokumentum szerda reggelre készen állt, ekkor azonban érkezett a magyar vétó. Úgy tudják, Magyarország eredetileg szerette volna, hogy halasszák a figyelmeztetést, aztán jött a vétó, egyedüli EU-s országként a magyaroktól. 

A Spiegel szerint a magyar fél nem indokolta meg a vétót, pedig több ország is magyarázatot várt tőle, de aztán délután elkezdődött az invázió

A cikkben megszólaltatták Jean Asselbornot, Luxemburg külügyminiszterét, aki azt mondta, hogy nem lehet tartani azt a helyzetet, hogy "Magyarország minden egyes alkalommal blokkolja az Európai Uniót".  Az  Európai Külügyi Szolgálat szóvivője is  említette, hogy Magyarország rendszeresen megvétózza az uniós külpolitikai döntéseket.

Zsíros Sándor, az Euronews brüsszeli tudósítója twitterén azt írta szerda este, hogy a magyar diplomáciai források fake newsnak nevezték a Spiegel infóját. 

Később Federica Mogherini, az EU Külügyi Főképviselője is megszólalt az ügyben. Az Iszlám Állam térnyerése és egy újabb migrációs hullám lehetősége mellett a Törökország által javasolt szíriai biztonságos övezetről is beszélt. Mogherini szerint a menekültek tömeges áttelepítése a még tovább gyengítené a törékeny politikai egyensúlyt a térségben, és az ENSZ menekültügyi szabályozásának se felelne meg. Az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junkernek mai nyilatkozatát megerősítve Mogherini kijelentette: az EU nem fog anyagi támogatást nyújtani az olyan projektekhez, amelyek sértik a helyi lakosság jogait.

Bár az uniós diplomácia vezetője nyíltan nem mondta ki, de a beszédében arra utalt, hogy a török kormány a kurd többségű észak-szíriai biztonsági övezetbe telepítené át a szír menekülteket. Az EU 2016 márciusában kötött megállapodást Törökországgal: 6 milliárd euróval támogatta a Törökországot azért, mert 4 millió szíriai menekültnek adott otthont.  Dimitrisz Avramopulosz migrációs és belügyekért felelős biztos előző nap tett ígéretet arra, hogy továbbra is támogatni fogják Törökországot.

Rovatok