Index Vakbarát Hírportál

Trumpék, amíg csak lehet, kerülik az együttműködést egy esetleges vizsgálatban

2019. október 9., szerda 00:09 | aznap frissítve

Donald Trump amerikai elnök jogi tanácsadói levélben tervezik közölni a képviselőház demokrata tagjaival, hogy nem fognak együttműködni egy esetleges felelősségre vonási eljárást előkészítő vizsgálatban, ugyanis szerintük az egész eljárás pusztán a 2016-os választások eredményének megváltoztatására irányul, írja a CNN.

Stephanie Grisham a fehér házi szóvivő partizánakciónak minősítette az impeachment-eljárást előkészítő vizsgálatokat, amelyek szerinte ellentétesek az amerikai alkotmány eszméjével.

“Az elnök semmi rosszat nem tett, és ezt a demokraták is tudják.”

A levélben ragaszkodnak ahhoz, hogy tartsanak formális szavazást az impeachment-eljárást előkészítő vizsgálatokról, másként az elnöknek szerintünk nem is lenne lehetősége részt venni az eljárásban.

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata házelnöke jelentette be, hogy megindítják Trump ellen a vádemelési (impeachment) eljárást. A Demokrata Párt azután határozott az impeachment folyamat megindításáról, hogy kiderült, Trump nyomást gyakorolhatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, hogy az vizsgálatot indítson a republikánus elnök legfőbb demokrata ellenfelének, Joe Biden volt alelnöknek és fiának ukrajnai ügyleteivel kapcsolatban.

Az impeachmentet (magyarul vád alá helyezés, vagy felelősségrevonási eljárás) az amerikai alkotmány szerint „árulás, megvesztegetés, vagy egyéb főbenjáró bűnök és vétségek" esetén lehet lefolytatni. Az eljárás során először a kongresszus bizottságai vizsgálják meg, hogy az elnök elkövetett-e olyan vétségeket, ami alapján kezdeményezni lehet az elmozdítását. A megállapításaik alapján az igazságügyi bizottság meghatározza, milyen vádpontokban döntheti majd el a kongresszus, hogy az elnök bűnt követett-e el.

Rovatok