Index Vakbarát Hírportál

Egyre durvább a tüntetés Ecuadorban, a hadsereg védi a fővárost

2019. október 13., vasárnap 16:31

Általános kijárási tilalmat rendeltek el Ecuador fővárosában, Quitóban, amelynek betartatásáról a hadsereg gondoskodik, miután az egyre súlyosbodó tüntetések során a megszorítások ellen tiltakozók egy csoportja megpróbáltak betörni egy tévécsatorna székházába, és megpróbálták felgyújtani azt - írja a Sky News.

Az országban már korábban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a szintén korábban kihirdetett, 30 napos szükségállapot idejére. A zavargások az üzemanyag-támogatások négy évtizede bevezetett rendszerének eltörlése, valamint a munkavállalókat védő törvényi rendelkezések gyengítése miatt robbantak ki, és a tüntetők támadásai miatt már több olajmezőn szünetel a termelés az országban.

A Sky most azt írja: Lenin Moreno elnök elrendelte, hogy a hadsereg kivonuljon Quito utcáira, miután maszkos tüntetők behatoltak az állami számvevőszék székházába, és tüzeket gyújtottak odabent. Innen több mint húszan átmentek a Teleamazonas nevű magánkézben lévő tévécsatorna székházába, a földszinten szintén tüzet raktak, és megpróbáltak betörni a többi szintre is, sikertelenül. Az El Comercio nevű újság biztonsági őreit pedig megkötözték és túszul ejtették.

Az elnök közölte: felszólította a hadsereget, hogy a "szükséges mértékben" intézkedjenek, hogy visszaálljon a rend az országban. Arról nem beszélt, meddig fog tartani a kijárási tilalom, de azt mondta, Quito "jó részén" helyreállt a rend a hadsereg érkezése óta.

A zavargások során eddig öten haltak meg, és több mint ezren megsérültek. 

Rovatok