Index Vakbarát Hírportál

Újra erőszakossá váltak a tüntetések Hongkongban

2019. október 20., vasárnap 12:12

A rendőrségi tiltás ellenére újból ezrek vonultak az utcára Hongkongban. A tiltakozók közül többen Molotov-koktélokat dobáltak, a rendőrök pedig könnygázt vetettek be - írja az MTI  a South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap internetes oldalára hivatkozva.

A Reuters azt írja, hogy  fekete ruhába öltözött tüntetők megrongáltak és  Molotov-koktélokkal dobáltak meg  helyi vonatállomások kapuit.  A vasút üzemeltetője rövid időn belül lezárta az érintett állomásokat, a rendőrség pedig könnygázzal igyekezett feloszlatni a tömeget, vízágyúkból pedig kék festéket zúdítottak rájuk, hogy később azonosíthatóak legyenek.

A tüntetés útvonalán boltok kirakatait zúzták be, és több metróállomást is felgyújtottak, de a Bank of China helyi fiókjait is megrongálták.

A menet útvonalán található egyik térfigyelő kamerát pedig elektromos láncfűrésszel vágták le a tartópóznáról, majd felgyújtották.

A Reuters értesülései szerint a tüntetésen a fiatalabb és idősebb korosztály is részt vett, és annak ellenére takarták el az arcukat, hogy ezt egy októverben elfogadott törvény tiltja. Sokan esernyőket is vittek magukkat, hogy azzal védekezzenek a nap, és a térfigyelő kamerák felvételei ellen. 

Az MTI azt írja, hogy a tüntetők arra kérték egymást, hogy mindenki tűrje be a pólóját, mert így láthatóvá válna, ha fegyvert rejtegetnének a ruhájuk alatt.

Többen attól tartanak ugyanis, hogy felfegyverzett, álruhás rendőrök lehetnek a soraik között.

Carrie Lam hongkongi kormányzó vasárnap ígéretet tett arra, hogy amennyiben a tüntetéseken alkalmazott rendőri akciókat értékelő hivatalos vizsgálat nem bizonyul hatékonynak az indulatok csillapításában, más úton igyekeznek kezelni a problémát. A kormányzó ezzel a tiltakozók egyik követelésére utalt, amiben a rendőrségi akciók független kivizsgálását kérik. Lam ugyanakkor nem részletezte, hogy pontosan milyen egyéb megoldások merülnek fel akkor, ha az év végéig lezáruló vizsgálatról készült jelentés nem nyugtatja meg kellően a lakosságot.

Hongkongban immár ötödik hónapja tart az a tüntetéshullám, amelyet egy azóta már visszavont törvénytervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal, illetve az egyre növekvő pekingi befolyással szembeni általános tiltakozássá alakult. A kezdetben békés demonstrációk később erőszakossá váltak, a rendőrség többször is összecsapott a tüntetőkkel. Hogyan hogyan férkőztek be a tüntetések a világpolitika, de még a sport világába is, arról a következő cikkeinkben olvashat részletesebben. 

Rovatok