Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai nagykövet itthon és Washingtonban is falaz Orbánnak, ha kell

2019. október 22., kedd 23:48 | aznap frissítve

Szabadon garázdálkodó Trump-nagykövetnek nevezte a New York Times David. B. Cornsteint, aki aláássa az Egyesült Államok magyarországi diplomatáinak munkáját. Utóbbi még csak a portrécikk címének a tartalma, az írás rögtön az elején áttér arra, hogy az USA budapesti nagykövete nem sajnálta a pénzt arra Függetlenség napi gálaestre sem, amin Paul Anka szerenádozott Orbán Viktornak, akit az esten Cornstein erős és jó vezetőnek nevezett.

Nincs itt semmi látnivaló

De állítólag Cornstein – aki Trump régi barátja – intézte el azt is, hogy Orbán régi álma valóra válhasson, és meghívják a Fehér Házba, írja a lap. Utóbbi találkozó amúgy nemrég kapott váratlan sajtófigyelmet Amerikában, ugyanis a megbeszélésén Trump beszámolók szerint Orbán véleményét is kikérte Ukrajnával kapcsolatban, amely ügy központi szerepet játszik az ismételten napirenden lévő bizalmatlansági indítvánnyal az elnökkel szemben.

Cornstein, szemtanúk beszámolója szerint, Budapesten sem rest közbelépni, ha be kell védeni magyar barátait.

Áprilisban tisztségviselők egy csoportja érkezett az Egyesült Államokból Budapestre a magyar állam meghívására, írja a New York Times. Hogy a vendégek ne csak a hivatalos magyar verziót hallják az ország helyzetéről, az amerikai diplomáciai stáb egy 45 perces előadást szervezett az érkezőknek, amelyben szó lett volna a korrupcióról és a magyar demokrácia állapotáról.

Azonban, amikor Ligeti Miklós a Transparency Internationaltől megkezdte volna az előadását, megjelent Cornstein, aki simán átvette a szót, és 

anélkül, hogy Ligeti a korrupcióról beszélhetett volna, a nagykövet elkezdte Orbánt méltatni.

Best buddies

A cikk szerint még a republikánusok között is sokakat megdöbbent, hogy Cornstein sokszor minden szakmaiságot nélkülözve végzi a munkáját, nyíltan haverkodik Orbánnal és környezetével, a magyar miniszterelnökkel állítólag még SMS-eket is szoktak váltani időről időre.

Cornstein a beszámolók szerint rendszeresen akadályozza, hogy elérjenek az olyan hangok a Fehér házig, amik a magyarországi korrupcióval vagy a demokratikus értékek sérülésével kapcsolatosak.

Eközben – két tucat, a témát közelről ismerő interjúalany tanulsága szerint – Cornstein aktívan dolgozik azon, hogy Orbán nézőpontjának érvényt szerezzen Washingtonban, akkor is, ha ez ellentétes a hivatalos amerikai állásponttal.

A nagykövetségen nem mindenki nézi jó szemmel Cornstein összemelegedését Orbánnal, belső értesülések szerint két nagykövetségi tisztviselő már egy kongresszusi delegáció elé tárta a kételyeit, miszerint:

Cornstein már inkább Orbán embere a Trump adminisztrációban, mint fordítva.

A nagykövet az antiszemitizmus vádja alól is rendre igyekszik kimenteni Orbánékat, és arra biztatja az amerikai elnököt, hogy vonja szorosabbra a kapcsolatot a magyar miniszterelnökkel – szemben Obamával, aki igyekezett távolságot tartani Orbántól.

Rovatok