Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ emberi jogi nyomozókat küld a forrongó Chilébe

2019. október 24., csütörtök 20:30

Nyomozócsoportot küld Chilébe az ENSZ emberi jogi főbiztossága, hogy ellenőrizzék a gazdasági problémák miatt kitört zavargások során elkövetett emberijog-sértésekről érkező híreket.

Michelle Bachelet, a világszervezet emberi jogi főbiztosa - aki nem mellesleg korábban két cikluson keresztül volt Chile elnöke - Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy maga a chilei kormány és több parlamenti képviselő is kérte, hogy az ENSZ emberi jogi vizsgálatot indítson az országban.

Ahogy arról részletesen írtunk, október közepén fosztogatásokkal és összecsapásokkal kísért zavargások kezdődtek Chilében, miután megemelték a metrójegy árát - persze a robbanáspontig hevült feszültséghez az általános gazdasági helyzet, a megélhetési nehézségek és a nagy társadalmi egyenlőtlenségek is hozzájárultak.

Az erőszakos összetűzésekben eddig 18 ember halt meg.

Csütörtökön Chilében tovább folytak az előkészületei annak a szociális reformcsomagnak, amellyel az ország vezetése a társadalmi egyenlőtlenségeket próbálná felszámolni. Sebastian Pinera elnök azt mondta, a törvényhozás elé terjeszt egy olyan törvénytervezetet, amelynek egyik pontja például a közelmúltban bevezetett áramdíj-emelés visszavonása, vagy egy pénteken benyújtandó törvénytervezet szerint a nyugdíj minimális értékének 20 százalékos emelése. Az elnökreménye szerint az erőszakos demonstrációk a valódi változásoknak köszönhetően halnak el.

Pinera csütörtök reggel a nemzethez intézett beszédében azt hangsúlyozta, hogy meghallotta a chileiek "hangos és egyértelmű" követeléseit, és fogadkozott, hogy az új törvénytervezetekkel "életet fog lehelni a szociális reformprogramba".

Eközben már az elnöki beszéd alatt rengeteg demonstráló kezdett gyülekezni Santiago nagyobb közterein és a belvárosi utcákon további változásokat követelve.

(MTI)

Rovatok