Index Vakbarát Hírportál

Több tucat felháborodott republikánus képviselő rohant meg egy zárt meghallgatást

2019. október 24., csütörtök 22:22 | aznap frissítve

Tiltakozásképpen két tucat republikánus törvényhozó állított be egy zárt meghallgatásra Washingtonban, ezzel órákon át akadályozva a munkát a CNN beszámolója szerint

A képviselőház három bizottsága a napokban meghallgatásokat tart annak megállapítsa céljából, hogy indokolt-e hivatalból való felmentésre irányuló alkotmányos bűnvádi eljárást (impeachment eljárást) indítani Donald Trump ellen. A gyanú az, hogy az elnök hatalmával visszaélve az USA külpolitikáját saját belföldi előnyszerzési törekvéseinek rendelte alá: konkrétan visszatartotta az Ukrajnának szánt segélyt és a Zelenszkij ukrán elnöknek szóló meghívást addig, amíg Kijev nem indított nyomozást Joe Biden volt alelnök (a Demokrata Párt egyik mostani elnökjelölt-aspiránsa) fia, Hunter Biden ellen, aki egy időben egy ukrán gázvállalatnál dolgozott. Trump szokásához híven durva ellentámadásba lendült az impeachment lehetőségének felmerülésére (közölte, hogy nem hajlandó együttműködni), de ettől még a vizsgálat halad, újabb és újabb kínos információkat hozva napvilágra. 

A témában tartott egyik meghallgatást az szakította félbe, hogy kiabálva betört a terembe mintegy két tucat republikánus képviselő, akik azt állították, „szovjet stílusú” kihallgatás folyik a zárt ajtók mögött. Az illetéktelenül behatoló képviselők egy része ráadásul mobiltelefonjával együtt ment be a terembe, holott erre a szabályok nem adnak lehetőséget. A meghallgatásokon titkos információk hangozhatnak el, ezért úgynevezett süketszobákban zajlanak, ahová semmilyen hangrögzítésre alkalmas eszközt nem lehet bevinni. A demokraták közölték, hogy a republikánus akció miatt nemzetbiztonsági előírások sérültek. 

A hívatlanul megjelent republikánusok miatt a meghallgatás órákra leállt, de aztán folytatódott. A meghallgatások szervezői azt ígérik, hogy a nemzetbiztonsági szempontból érzékeny adatok kivételével nyilvánosságra hozzák a folyamat során elhangzottakat. 

Rovatok