Index Vakbarát Hírportál

Ukrán vonalról is megerősítették Trump nyomásgyakorlását

2019. október 24., csütörtök 15:18

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő már beiktatása előtt „érezte Donald Trump amerikai elnök és személyes ügyvédje, Rudy Giuliani részéről a nyomást“, hogy indíttasson vizsgálatot fő elnökválasztási riválisa, Joe Biden volt alelnök és fia jövedelmező ukrajnai ügyleteiről - írta az AP amerikai hírügynökség csütörtökön ukrán informátorai alapján.

Zelenszkij már május 7-én – azaz két hónappal a Trump elnök elleni alkotmányos eljárást bepöccintő telefonbeszélgetés, és két héttel az elnöki beiktatás előtt - összehívott egy kisebb tanácsadói értekezletet Kijevben, hogy Ukrajna energiaszükségleteinek kérdéseit megvitassák. A háromórás tanácskozás nagy részében azonban arról beszéltek, hogyan birkózzanak meg Trumpnak és Giulianinak a Bidenék elleni vizsgálatra vonatkozó követelésével, és miként maradjanak ki az amerikai belpolitikából.

A május 7-i találkozón jelen volt az ukrán elnök két tanácsadója, Andrij Jermak és Andrij Bohdan - utóbbi azóta már az elnöki hivatal vezetője -, Andrij Koboljev a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetője, és a gázcég felügyelőtanácsának egy amerikai tagja, Amos Hochstein. Utóbbi egyébként maga is komoly kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik (és egyben a politikai befolyás üzleti pozíciókra váltásának kétes gyakorlatát is jól szimbolizálja), hiszen Joe Biden tanácsadója volt Barack Obama elnöksége idején.

Zelenszkij május 20-i beiktatása előtt is beszélt az amerikai elnökkel; Trump április 21-én, az elnökválasztás éjjelén ugyanis felhívta Zelenszkijt, hogy gratuláljon neki győzelméhez. Az AP-nek nyilatkozó három forrás ellentmondott egymásnak abban, hogy az ukrán elnök a májusi találkozón utalt-e konkrétan az első, azaz az április 21-i, Trumppal folytatott telefonbeszélgetésére. Abban viszont mindannyian bizonyosak voltak, hogy Ukrajna megválasztott elnöke akkor már „hangsúlyos óvatossággal“ állt Trump követeléséhez, és abban is, hogy az amerikai elnök a saját szakadárjai ellen harcoló Ukrajna számára létfontosságú amerikai katonai segélyt is bevetheti zsarolásként.

Azaz helytálló lehet Bill Taylor volt ukrán nagykövet szerdai kongresszusi vallomása, melyben állította, Trump valóban a Biden elleni szennyes feltúrásához kötötte a normális körülmények között automatikusan folyósított katonai segélyt - ami olyan súlyos hivatali visszaélés, hogy komoly adu lehet az elnök elmozdításáért indult játszmában. 

Ezt követően, július 25-én zajlott le az az ominózus telefonbeszélgetés, amelynek leirata nyilvánosságra került, és amely amerikai demokrata párti képviselők szerint igazolta az alkotmányos felelősségrevonási eljáráshoz (ez nem más, mint azimpeachment ) szükséges vizsgálat megindítását Trump ellen.

Az ukrán elnöki hivatal egyelőre nem volt hajlandó kommentárt fűzni a hírügynökség értesüléseihez, és a minden vizsgálattal dacosan szembeszegülő, ámde a naponta felmerülő újabb információk miatt állandó védekezésre kényszerülő Fehér Ház sem válaszolt arra a kérdésre, hogy Trump követelt-e vizsgálatot április 21-i telefonbeszélgetésükkor Zelenszkijtől.

Rovatok