Index Vakbarát Hírportál

Irak felől visszatért Szíriába egy amerikai katonai konvoj

2019. október 26., szombat 14:12 | aznap frissítve

Irak területéről visszatért egy amerikai katonai konvoj az északkelet-szíriai Haszeke tartományba - jelentette szombaton a SANA szíriai állami hírügynökség. A több tucat katonából és harcjárművekből álló katonai konvojt a SANA információi szerint helikopterek kísérik, írja az MTI.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter pénteken Brüsszelben azt mondta: az Egyesült Államok megerősíti katonai jelenlétét Szíriában, hogy megakadályozza az Iszlám Államnak terrorszervezet harcosainak hozzáférését a területen található olajmezőkhöz és az abból származó bevételekhez.

Az Egyesült Államok október elején vonta ki Szíria északi részéből a szíriai kurd erőket támogató katonáit, megnyitva ezzel az utat a török hadsereg október 9-én indított kurdok elleni offenzívája előtt.

Washington ezzel cserben hagyta a kurdokat, akik  az Egyesült Államokkal szoros szövetségben nélkülözhetetlen szerepet játszottak az Iszlám Állam (IS) legyőzésében.  Erdoğan a török határ mentén az Eufrátesztől Irakig húzódó, 30 kilométer széles, 500 kilométer hosszú biztonsági sávot akar kialakítani Észak-Szíriában. Ezt a területet korábban a kurd Szíriai Demokratikus Erők (SDF) uralták. ű

Október 22-én  Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök arról állapodott meg, hogy a török határ melletti biztonsági sávban  orosz és török egységek közösen fognak járőrözni. A bonyolult helyzetről ebben a cikkben írtunk részletesen

Rovatok