Index Vakbarát Hírportál

Az USA visszatoloncolta Moszkvába a kémkedéssel gyanúsított orosz nőt

2019. október 26., szombat 11:35

Megérkezett Moszkvába az orosz kémnőként elhíresült Marija Butyina, aki az Egyesült Államokban állt bíróság elé kémkedés vádjával, írja a Reuters. A nőt pénteken engedték ki a börtönből, és azonnal repülőre rakták. A moszkvai reptéren apja és orosz újságírók várták, akik virágokat adtak át neki. 

Butyinát áprilisban ítélték 18 hónapnyi börtönre, nagy részét letöltötte, és most kiutasították az Egyesült Államokból. Vallomásában Alexander Torshint nevezte meg közvetlen felettesének, aki az Orosz Központi Bank nemrég nyugdíjba vonult elnökhelyettese volt. A nő nagy befolyással rendelkező amerikai üzletemberekkel szeretett volna kapcsolatot kialakítani, és a gazdasági szereplőkön keresztül kívánt befolyást elérni az amerikai politikában. 

A vád szerint legkésőbb 2015 márciusában kezdett a nő ügyködni, amikor “a diplomáciai projekt leírása” címen, egy vázlatot küldött Torshinnak és pár egyéb résztvevőnek. 

Ebben leírja, hogy nem hivatalos csatornaként szeretne közvetíteni Oroszország és az Egyesült Államok között, különösen a republikánus párton keresztül. A terv szerint Torshintól erre 125 ezer dollárt (közel 35 millió forintot) kapott volna a kapcsolati háló kiépítéséhez, aminek része lett volna olyan befolyásos, republikánus párthoz kötődő szervezetek, mint az Országos Fegyverszövetséggel (NRA), aminek szerinte különösen nagy befolyása van a republikánusok fölött. A nő ebben bűnösnek vallotta magát, de azt végig tagadta, hogy kém lenne, írja a New York Post.

A Reuters írja, hogy Oroszország azzal gyanúsította meg az Egyesült Államokat, rákényszerítettek egy diákot arra, hogy vallomást tegyen ezekben a "nevetséges vádakban". Butyina ugyanis diákvízummal érkezett az Egyesült Államokba. Az orosz külügy pedig az oroszellenesség áldozatának nevezte a nőt.

Rovatok