Index Vakbarát Hírportál

DNS-mintát vesznek a vietnámi családoktól, akiknek rokona a halálkamion áldozata lehet

2019. október 27., vasárnap 12:27

DNS-mintát vesz a vietnámi rendőrség azoktól a családoktól, akik úgy hiszik, hozzátartozójuk egyike lehet a 39 áldozatnak, akik meghaltak, miközben egy hűtőkonténerben akartak átszökni Belgiumból a tengeren Nagy-Britanniába, írja a Reuters.

Az Egyesült Királyságban élő vietnámiakat képviselő, VietHome nevű szervezet az ügyben közel húsz, korábban eltűnt vietnámi fényképét adta át a rendőrségnek. A BBC eddig hat vietnámi családdal vette fel a kapcsolatot, ők szintén attól tartanak, hogy rokonaik a kamionban vesztették életüket.  Egy helyi rendőr szerint elképzelhető, hogy az áldozatok hamis, kínai útlevelekkel indultak az Egyesült Királyság felé, így azonosításuk még nehezebb lehet. A hatóságok abban bíznak, hogy az ujjlenyomatok, fogak és DNS-minták, valamint a fotók alapján tudják majd azonosítani az áldozatokat. 

Az ügyben eddig öt embert vettek őrizetbe, miközben a halálkamion sofőrjét harminckilenc rendbeli emberöléssel vádolják.

Az essexi rendőrséget szerdán hajnalban értesítették arról, hogy egy elhagyott kamionban 39 holttestet találtak. A hatóságok szerint lehet, hogy a harmincegy férfi és a nyolc nő már akkor halott voltak, amikor a jármű elhagyta Belgiumot, hiszen Zeebrugge-ből indulva már 10 órája lehettek –25 fokban, mire elérték a brit partokat.

Az első hírek szerint az áldozatok kínaiak voltak, de a legújabb információk szerint lehet, hogy a hűtőkonténerben menekülők többsége vietnami volt. A hatóságok arra kérik a Nagy-Britanniában élő vietnami közösséget, illetve az anyagországban élőket, hogy segítsenek az áldozatok azonosításában. Martin Pasmore detektívfelügyelő szerint nem lehet kizárni, hogy más országok állampolgárai is vannak, de eddig főként vietnami származású emberek vették fel velük a kapcsolatot.

Rovatok