Index Vakbarát Hírportál

Moszkva kételkedik az Iszlám Állam vezetőjének megölésében

2019. október 27., vasárnap 16:26

Az orosz védelmi minisztériumnak nincs hiteles információja arról, hogy az Egyesült Államok különleges művelettel megölte volna Abu Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam vezetőjét, közölte Donald Trump vasárnapi bejelentése után az orosz védelmi tárca szóvivője, Igor Konasenkov.

"Oroszország védelmi minisztériuma nem rendelkezik hiteles információval arról, hogy amerikai katonák Idlíb (tartomány) feszültségcsökkentési övezetének Törökország által ellenőrzött részében műveletet hajtottak végre az Iszlám Állam volt vezetője, Abu-Bakr al-Bagdadi újabb megsemmisítésére" – idézi Konasenkovot az MTI.

Igor Konasenkov szerint minél több ország jelenti be, hogy részt vett abban az amerikai műveletben, amelyben Abu Bakr al-Bagdadi meghalt, annál több az ellentmondás a részletek között, "ami megalapozott kérdéseket és kételyeket vet fel annak valódiságával, mi több, a sikerével kapcsolatban".

A katonai tárca szerint október 26-án és az elmúlt napokban Idlíbben az Egyesült Államok és az általa vezetett koalíció részéről egyetlen légi csapást sem rögzítettek.

Nem tudunk semmilyen állítólagos hozzájárulásunkról ahhoz, hogy az amerikai légierő az adott művelet során átrepüljön az idlíbi feszültségcsökkentési övezet légterén

– mondta a vezérőrnagy Trump szavaira reagálva, aki úgy fogalmazott: Oroszország "kiválóan cselekedett", amikor megnyitotta a légteret az amerikaiak előtt.

Ahogy korábban az Index is beszámolt róla, Trump közlése szerint az Iszlám Állam első számú vezetője és alapítója, Abu Bakr al-Bagdadi vasárnapra virradóra, egy titkos rajtaütés során, menekülés közben meghalt Szíria észak-nyugati részén, Idlib tartományban. A támadásban több hozzátartozója és közeli embere is meghalt.

"Az utolsó pillanatait félelemben töltötte, attól rettegve, hogy jönnek érte az amerikai csapatok. Gonosz, beteg, kegyetlen ember volt, és így is halt meg. Nem hősként halt meg, hanem mint egy gyáva, futott az életéért" – mondta Trump a Fehér Házból közvetített beszédében.

Rovatok