Index Vakbarát Hírportál

Milicisták támadtak a libanoni kormány ellen tüntetőkre

2019. október 29., kedd 14:06

Elképzelhető, hogy még a héten bejelenti lemondását Szaad Haríri libanoni miniszterelnök is több más miniszter után, írta meg kedden a Reuters hírügynökség, magukat megnevezni nem kívánó hivatalos forrásokra hivatkozva. Már több mint egy hete tüntetnek az arab országban az MTI tudósítása szerint,

sokan ezt a tüntetéssorozatot tartják az elmúlt 15 év legsúlyosabb megmozdulásának.

A tüntetéssorozatot a gazdasági megszorító intézkedések váltották ki, amelyek következtében adót vetettek volna ki a dohánytermékekre, az üzemanyagokra, és a WhatsApp használatára is. Bár a tervet azóta visszavonta a kormány, a tüntetők nem hátrálnak: vasárnap élőlánccal tiltakoztak az országot gazdasági válságba vezető, korrupciós ügyekbe keveredett kormány ellen. 

A kormány ugyan bejelentett a demonstrációk hatására egy reformcsomagot – benne korrupcióellenes lépésekkel, új adók nélküli költségvetéssel, privatizációs tervekkel és segélyprogramokkal –, ez sem nyugtatta meg a tüntetőket. Emiatt már korábban beadta több miniszter a lemondását, és a keddi hírek szerint a kormányfő is a távozását fontolgatja. 

Egyébként nemcsak a kormányt támadják a tüntetők, de a Hezbollah síita milícia vezetőjét is,

a milicisták viszont a kormánnyal ellentétben nem hátráltak meg.

Kedden össze is csaptak a Hezbollah és az Amal milicistái a kormányellenes tüntetőkkel, több helyen is lerombolva sátraikat és úttorlaszaikat.

Rovatok