Index Vakbarát Hírportál

Tüzet nyitott Törökország a szír kormányerőkre

2019. október 29., kedd 15:25

Összecsaptak a török csapatok a szíriai kormányerőkkel kedden, írja az MTI az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjára hivatkozva: a törökök október eleje óta tartó offenzívája eddig főleg az Északkelet-Szíriában élő kurdokat célozta,

ez most az első alkalom, amikor Törökország a szír kormányerőket támadja.

Reggel kezdte lőni a török tüzérség a szíriai kormánycsapatokat, majd sorozatlövések hallatszottak a török-szír határ melletti al-Asszadíja falu közeléből. A harcoknak már áldozatai is vannak: öt szíriai kormánykatona a tüzérségi tűzben halt meg, egyet pedig kivégeztek az Ankara oldalán harcoló szíriai lázadók, közölte a szervezet.

A török hadsereg még október 9-én indított támadást a szíriai kurdok ellen, hogy kiűzze onnan a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők fegyvereseit. Október 17-én amerikai-török megállapodást kötöttek egy 120 órás tűzszünetről, majd az első megállapodás lejárta előtt Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök újabb, 150 órás tűzszünetet hirdetett. Törökország viszont a tűzszüneti megállapodás ellenére is támadott egyes célpontokat a térségben.

Nemrégiben az USA feloldotta a Törökország elleni szankciókat, és lényegében átnyújtotta Szíriát Oroszországnak és Törökországnak: 

Nagy szolgálatot tettünk nekik, és jó munkát végeztünk, most pedig távozunk. Harcoljon valaki más ezentúl ezen a régóta vértől áztatott homokon

– mondta Donald Trump amerikai elnök a török szankciók feloldásakor. Az aktuális szíriai helyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesen: 

Rovatok