Index Vakbarát Hírportál

Megtámadták a kínai állami hírügynökség irodáját a hongkongi tüntetők

2019. november 2., szombat 18:40

Hongkongban már 22 hete tart egy folyamatos tüntetéshullám, amely lényegében csatatérré változtatta a várost. A Halloween éjszakai súlyos összecsapások után a tüntetők megtámadták a Hszinhua kínai állami hírügynökség hongkongi irodáját, betörték az üvegajtókat, graffitiztek a falakra, lelocsolták vörös festékkel, majd felgyújtottak az épület előcsarnokát – írja az MTI.

A rendőrség arról is beszámolt, hogy a tüntetők boltokat rongálnak meg. Az összecsapások miatt a tömegközlekedés is akadozik Hongkongban.

Szombaton a Viktória parknál gyűlt össze több ezer ember, az itt összegyűlteket könnygázzal oszlatta szét a rendőrség, a tüntetők ezután indultak el a város utcáin. Az öt hónapja tartó tüntetések során eddig több, mint 3000 embert vettek őrizetbe.

A kormányellenes tüntetők újra és újra összecsapnak a rohamrendőrökkel, akik könnygázgránátokkal, gumilövegékkel, vízágyúkkal támadják őket. A tüntetők célja, hogy a kínai diktatúra ne gyakorolhasson nyomást Hongkongra, és ezért követelik a Kína bábjának tartott Carrie Lam kormányzó lemondását is.

Rovatok