Index Vakbarát Hírportál

A volt kijevi nagykövet fenyegetőnek érezte Trump kijelentéseit

2019. november 4., hétfő 21:16

A volt ukrajnai amerikai nagykövet azt állította washingtoni kongresszusi meghallgatásán, hogy fenyegetve érezte magát Donald Trump elnök neki címzett kijelentései miatt. Marie Yovanovitch erről amerikai elnök elleni alkotmányos vádeljáráshoz (impeachment) szükséges előzetes vizsgálatok keretében beszélt, de az október 11-i meghallgatásáról készült átirat hétfőn jelent meg.

Yovanovitchot májusban, hivatali ideje lejárta előtt hívta vissza Washington a nagyköveti posztról. A diplomata szerint rágalmak alapján mozdították el a posztjáról. Yovanovitch azt állította, hogy Donald Trump elnök majdnem egy éven át gyakorolt nyomást a külügyminisztériumra, hogy távolítsák el őt a tisztségéből, bár a tárca is úgy ítélte meg, „nem követett el semmi szabályellenest".

Mint mondta, váratlanul menesztették azzal az indokkal, hogy Trump elvesztette bizalmát iránta. A volt diplomata szerint egy tisztségviselő árulta el neki, hogy összehangolt kampányt folytattak ellene, írja az MTI.

A diplomata határozottan kijelentette, hogy soha sem volt illojális az elnökkel szemben. Azt mondta, látta, hogy a sajtóban az jelent meg, hogy arról beszélt a nagykövetség munkatársainak: „vegyék semmibe az elnök utasításait azóta, hogy vizsgálat indult ellene". „Ez az állítás hamis, soha sem mondtam ilyet a nagykövetségi kollégáknak, és senki másnak sem" – jelentette ki a meghallgatáson.

A BBC szerint Trump a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott július 25-i telefonbeszélgetése alatt azt mondta, hogy Yovanovitch „át fog menni néhány dolgon." Erről a meghallgatáson Yovanovitch azt mondta: „Nem tudtam, mire gondolhat. Nagyon nyugtalan voltam, és még most is az vagyok" – jelentette ki a meghallgatáson Yovanovitch.

Yovanovitchot ukrán bennfentesek figyelmeztették, hogy Rudolph Giuliani, Donald Trump személyes ügyvédje és mások bizonyos „dolgokat terveznek, beleértve az ő személyét is". A BBC szerint Giuliani 2018 végén kezdett azon munkálkodni, hogy aláássa őt, és ehhez Jurij Lucenko akkori ukrán főügyészt is felhasználta, hogy „hazugságokat terjesszen", és ezzel „ártson neki az Egyesült Államokban." 

Korábban Yovanovitch keményen nekiment a nemrég leváltott Lucenkónak, amiért szerinte nem munkálkodott a korrupció felszámolásán. Lucenko október közepén tagadta, hogy köze lett volna Yovanovitch leváltásához.

A Trump elleni alkotmányos vádeljáráshoz szükséges előzetes vizsgálatokat szeptember  végén indította meg  Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke, egy hírszerző tiszt panasza nyomán.

A gyanú az, hogy az elnök hatalmával visszaélve az USA külpolitikáját saját belföldi előnyszerzési törekvéseinek rendelte alá: konkrétan visszatartotta az Ukrajnának szánt segélyt és a Zelenszkij ukrán elnöknek szóló meghívást addig, amíg Kijev nem indított nyomozást Joe Biden volt alelnök (a Demokrata Párt egyik mostani elnökjelölt-aspiránsa) fia, Hunter Biden ellen, aki egy időben egy ukrán gázvállalatnál dolgozott.

Az előzetes vizsgálatok új szakaszukba léptek, a zárt meghallgatások után nyilvános meghallgatásokkal folytatódik az ügy. Hogy hogyan áll most ez az eljárás, azt ebben a lenti cikkünkben foglaltuk össze>>>

Rovatok