Index Vakbarát Hírportál

Megvan a román biztosjelölt, közelebb az új Európai Bizottság megalakulása

2019. november 5., kedd 15:11

Az Euronews már kész tényként kezeli, hogy megvan az új román jelölt az Európai Bizottságba: a néppárti EP-képviselőt, Siegfried Mureşant jelölheti a román kormány, sajtóértesülések szerint pedig egyetértés van ebben a miniszterelnök és az államfő között. A döntésről még kedden, vagy legkésőbb szerdán hivatalosan levélben értesítik majd a brüsszeli szerveket, közölte a Reutersszel Ludovic Orban román miniszterelnök. 

Mureşan nemcsak EP-képviselő, de az Európai Néppárt frakciójának alelnöke is, írja az MTI, ami viszont még nem veszi biztosra Mureşan jelölését. Az Agerpres román állami hírügynökség pedig még nem jelentett hírt arról, hogy kit jelölne a hétfőn megválasztott román kormány európai biztosnak.

Az új román biztosjelölt megnevezése a hetek óta húzódó kormányválság miatt csúszott idáig, hétfőn viszont a bukaresti parlament bizalmat szavazott Ludovic Orban kormányának, így eljött az ideje egy új jelölt megnevezésének is. 

Az Európai Bizottság eredetileg november elsején kezdte volna meg a munkát, de a francia, a román és a magyar biztosjelölt elbukott a kinevezési folyamatban: míg a román és a magyar jelölteknél összeférhetetlenséget állapított meg az EU jogi ügyekkel foglalkozó szakbizottsága, addig a francia biztosjelölt a meghallgatáson vérzett el. Az új francia és magyar jelölteket már elfogadta a Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen.

Rovatok