Index Vakbarát Hírportál

Erdoğan: Elkaptuk al-Bagdadi fiát

2019. november 7., csütörtök 12:21

Recep Tayyip Erdoğan az MTI szerint bejelentette, hogy Törökország elfogta az Iszlám Állam terrorszervezet meggyilkolt vezetője , Abu Bakr al-Bagdadi fiát.

A török elnök állítja, a DNS-vizsgálat is megerősítette, hogy Bagdadi gyermekéről van szó. Azt is mondta, hogy a volt al-Bagdadi hozzátartozóit a kitoloncolás előtt állók gyűjtőhelyén őrzik, és a török igazságügyi minisztérium ügyükben hamarosan megteszi a szükséges intézkedéseket.

Törökország az elmúlt pár napban elfogta már al-Bagdadi nővérét, annak férjét, valamint mostohalányát és öt gyerekét, feleségét (azt nem tudni, mennyi van belőlük), most pedig az egyik fiát. 

Ahogy arról írtunk, Donald Trump amerikai elnök október 27-én számolt be – valóban óriási, sőt, ízléstelen csinnadrattával - Bagdadi haláláról. A terroristavezérrel egy éjszakai razziában végeztek az amerikai csapatok Szíria északnyugati részén, a török határtól mindössze néhány kilométerre.

A bejelentést követően Törökország azt állította, hogy hírszerzése és hadserege folyamatos kapcsolatban állt az amerikaiakkal a művelet éjszakáján, azonban kiderült, hogy ez egyszerűen nem volt igaz, az USA csak a kommandósokat szállító helikopterek mozgásáról értesítette a régióban légvédelem szempontjából mérvadó hatalmait. Sőt, mára inkább az a kérdés vált dominánssá:

A török megfigyelőállomásokkal körülbástyázott, török drónokkal, török elektromos jelzőrendszerrel megfigyelt Idlib kormányzóságban, alig öt kilométerre a határról hogyhogy nem tudtak a júliusban érkezett kalifáról, és annak helyi dzsihadistákkal való együttműködéséről?

Törökországnak az elmúlt hetekben amiatt is magyarázkodnia kellett, hogy az október 9-én indított szíriai offenzívájával megnehezítette a szétszóródott terroristák elleni harcot, és közvetve lehetővé tette csaknem ezer, fogolytáborban tartott IS-tag szökését. Ankara ráadásul 2016 előtt feltűnően engedékeny volt az Iszlám Állam csempészeivel, illetve a Szíriába tartó leendő dzsihadistákkal szemben, a szíriában török vezetés alatt létrehozott egységfrontba pedig több, igen szélsőséges iszlamista milíciát is betagolt.

Rovatok