Index Vakbarát Hírportál

Csak a brit előrehozott választások után akarnak publikálni egy titkosszolgálati jelentést az orosz befolyásról

2019. november 10., vasárnap 15:01

Egy hete dagad egy botrány Nagy-Britanniában, amit az okoz, hogy létezik egy egyelőre titkos titosszolgálati jelentés az országban tapasztalható orosz befolyásról, amit a brit kormány a brexit szempontjából sorsdöntő előrehozott választások előtt nem akar nyilvánosságra hozni - írja a BBC.

A brit parlament Hírszerzési és Biztonsági Tanácsa szerint teljesen rendben van, hogy csak a december 12-ére kiírt választás után hozzák nyilvánosságra a jelentést, ez még bőven belefér, nem számít az információk visszatartásának.

Mások viszont követelik, hogy ha elkészült a jelentés, akkor mihamarabb hozzák nyilvánosságra annak a tartalmát. A Sunday Times például vasárnap megnevezett kilenc orosz üzletembert, akik az elmúlt években pénzzel támogatták a brit Konzervatív Pártot.

Azért nehéz tisztán látni egyelőre a történtekben, mert csak nagyon kevés embernek van hozzáférése a kérdéses dokumentumhoz, akinek pedig az, az egyelőre nem szólalt meg. De a Sunday Times cikke bizonyosan nyomást helyezett a kormányra, amennyiben tisztázni szeretné a cikkben megfogalmazott állításokat az orosz párttámogatásokról.

A jelentésről annyit tudni, hogy a klasszikus kémkedésen felül azt is vizsgálja, hogy milyen zavarkeltési akciókat hajtottak végre az oroszok Nagy-Britanniában, de a jelentés kitekint az országon kívülre is.

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy olyan mértékű befolyásról lenne szó a britek esetében, mint amilyen az USA-ban történt a 2016-os választási kampányban, amit a Mueller-jelentés tárt fel.

Brit miniszterek korábban úgy nyilatkoztak, hogy a jelentés alapján nincs tudomásuk arról, hogy például a brexit-népszavazás környékén sikeres akciókat hajtottak volna végre az oroszok. Az viszont egyrészt kérdés, hogy mit tekintenek sikeres akcióknak, másrészt ez az állítás nem zárja ki, hogy próbálkozások voltak-e a választás megzavarására.

A jelentéssel kapcsolatban arra számítanak, hogy ha konkrét akciókat nem is biztos, hogy feltár, de árnyaltabb globális képet adhat az orosz befolyásról, illetve néhány személy esetében megerősíthet olyan találkozókat, amelyekről eddig nem voltak hivatalos jelentések. A BBC Boris Johnson esetében például kiemeli, hogy még külügyminiszterként elment az Evening Standard orosz tulajdonosa, Jevgenyij Lebedev olasz villájába egy buliba. Lebedev apja egyébként KGB-ügynök volt.

Mivel semmilyen elvi akadálya nincs a jelentés nyilvánosságra hozatalának, ezért szakértők arra számítanak, hogy valószínűleg olyan kellemetlen részletek lehetnek benne a Konzervatív Pártra nézve, amelyek miatt a párt nem szeretné, hogy a választás előtt hozzá lehessen ezekhez férni.

A Konverzatív Párt egyébként azt mondta a támadásokra reagálva, hogy a finanszírozási ügyeik teljesen rendben vannak, és nagyon szigorúan szabályozzák azt is, hogy kiktől és milyen feltételekkel fogadnak el támogatásokat.

Rovatok