Index Vakbarát Hírportál

Ausztrál tűzvész: úgy jött, akár egy forgószél

2019. november 12., kedd 12:22

Pusztító tűzvész tombol Ausztráliában, hétfőn szükségállapotot rendeltek el emiatt Új-Dél-Wales és Queensland államában, és a legnagyobb veszélyben lévő területeken élőket (ezreket) felszólították, hogy hagyják el otthonaikat, mert kedden délutánra 37 fokos hőség és 90 kilométer per órás szél várható, ami tovább szíthatja a már égő bozóttüzeket. A lángokban többen meghaltak és száznál magasabb a száma a porrá égett házaknak. A fenyegető tűz miatt Jason Tylornak és családja is menekülni kényszerült, az utcájukban már három ház is leégett. Ők most Sydneytől 300 kilométerre, Krambach-ban kaptak menedéket. 

Voltam korábban forgószélben. Úgy jött, akár egy ciklon. 

– mondta a Sky News-nak arról, milyen volt látni a bozóttűz terjedését. A tűzoltók az utak környékén állomásoznak, hogy szükség esetén településeket tudjanak kiüríteni, jelenleg körülbelül 20 000 tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén, írja a Daily Mail.

Pusztulnak a koalák

Lángol a koalák otthona is: az új-dél-walesi Lake Inner Nature Reserve természetvédelmi terület kétharmada leégett – itt korábban 600 koala élt. A környék koalakórházába idáig 12 állatot vittek, közülük öt súlyosan megsérült. A Port Macquarie-i Koala Kórház elnöke, Sue Ashton úgy gondolja: körülbelül 350 koala pusztulhatott el a tűzben, írja a CNN.

 Nagy a szárazság, jövő hétig is tarthat a tűz

A hatóságok attól tartanak, hogy a tűzvészt egészen jövő hétig nem tudják ellenőrzés alá vonni. Új-Dél-Wales államban 11 vészhelyzethez riasztották a hatóságokat, a térségben pusztító hetven bozóttűz nagyjából felét katasztrofális szintűnek minősítették. Shane Fitzsimmons, Új-Dél-Wales állam tűzoltóságának vezetője elmondta: hatalmas feladat ezeket a tüzeket megfékezni, és még rengeteg munka van hátra, különösen az állam északi területein. Több tűzoltó megsérült az oltási munkálatok során, írja az MTI.

Ausztráliában nem szokatlanok a pusztító bozóttüzek, ám a mostani, a szokásos tüzek időszakát jóval megelőző tűzvész meglepetésként érte az érintett területeken élőket. A lángok terjedését felgyorsította a szélsőséges szárazság, amely szakértők szerint az éghajlatváltozás miatt most súlyosabb a megszokottnál. A mintegy 5 millió lakosú Sydneyt jórészt bokros területek övezik, amelyek csontszárazak, miután a környéken hónapok óta alig esett.

Sydneyben azt tanácsolták a légúti betegségben szenvedőknek, hogy ne menjenek a szabadba, mert a várost veszélyes füst borítja. Szerte az államban mintegy 600 oktatási intézmény zárva tart. A tűzvész miatt törölték a rali-világbajnokság Ausztráliába tervezett zárófutamát is.

 

Rovatok