Index Vakbarát Hírportál

Nem hagyhatja el Törökországot a holtan talált fehérsisakos alapító özvegye

2019. november 14., csütörtök 13:50

Kiutazási tilalmat rendeltek el a török hatóságok az Isztambulbanholtan talált volt brit katonai hírszerző tiszt, James Le Mesurier felesége, Emma Winberg ellen, jelentette csütörtökön a Demirören török hírügynökség. James Le Mesurier a Szíriában önkéntesen tevékenykedő fehérsisakos mozgalom társalapítója volt, korábban a brit hírszerzésnek dolgozott, nemrégiben pedig kémkedéssel vádolta meg az orosz külügyminisztérium.

Az özvegyet már többször is kihallgatták

A rendőrség szerdán három órán keresztül másodszor is kihallgatta a svéd állampolgárságú nőt. Elsősorban a Le Mesurier és Winberg isztambuli lakásában található számítógépekre és mobiltelefonokra voltak kíváncsiak. A nő ellen elrendelt kiutazási tilalom a nyomozás lezárultáig érvényes. Az özvegy nem gyanúsított, a hatóságok azért hozták az intézkedést, hogy Emma Winberget adott esetben újabb vallomástételre kötelezhessék.

A török rendőrök kihallgatták a ház gondnokát is, aki az alsó szinten lakik, és az eset éjszakáján is ott tartózkodott. A férfi állítása szerint nem tud semmiről Le Mesurier halálának körülményeiről. A Demirören úgy tudja, hogy a hatóságok öngyilkosságként kezelik a történteket, és vizsgálják annak a kórháznak a dokumentumait is, ahová Le Mesurier lelki problémái miatt ment.

A volt brit katonai hírszerző tiszt testére a reggeli imára érkező muszlim hívek bukkantak rá Tophane városrész Ali Pasa Medresesi nevű utcájában, a 3-as szám előtt. Az özvegy első vallomása alapján férje kora reggel halhatott meg, amikor ő még aludt. A nő elmondta, hogy rajtuk kívül senki nem járt a lakásban, amit a biztonsági kamerák felvételei is megerősítenek. Hozzátette, hogy férje közel négy éve ment Törökországba, és az utóbbi időben a rendkívüli stressz miatt altatót és más gyógyszereket szedett. Egyúttal közölte: nagyjából hajnali négyig voltak fent, majd fél hat és hat között arra ébredt, hogy kopogtatnak az ajtón. Miután nem találta a férjét, kinézett a harmadik emeleti lakás ablakán, amely nyitva volt, és meglátta őt elterülve az utca kövén.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerda késő este arról számolt be, hogy James Le Mesurier holttestét a boncolást követően a Török Légitársaság egyik menetrend szerinti járatával Londonba szállították.

A Fehér Sisakosok alternatív Nobel-díjat kaptak

Le Mesurier 2014-ben alapította a Fehér Sisakosokat. A szervezet székhelye Londonban van, aktivistái pedig – mintegy háromezren – Szíria azon részein tevékenykednek, amelyek nem a damaszkuszi kormány, hanem különböző, a rezsim ellen lázadó szervezetek ellenőrzése alatt állnak. Megítélésük nem egyértelmű. A damaszkuszi kormányzat és szövetségesei a felkelők támogatóinak tekintik őket, míg az Egyesült Államok és több nyugat-európai kormány pozitívan ítéli meg tevékenységüket. A szervezet 2016-ban alternatív Nobel-díjat kapott.

Rovatok