Index Vakbarát Hírportál

Tanítási szünetet rendeltek el Hongkongban a tüntetések miatt

2019. november 14., csütörtök 09:07

Napok óta tartanak a kormányellenes tüntetők forgalombénítói akciói, és a helyzet súlyosbodása várható, ezért tanítási szünetet rendeltek el Hongkongban: csütörtökön már zárva tartanak az óvodák, általános iskolák és gimnáziumok, az egyetemek pedig rövidebb tanítási napot vagy interneten elérhető előadásokat ajánlottak fel áthidaló megoldásként, írja az MTI a South China Morning Post híre alapján.

A hongkongi oktatási hivatal péntektől vasárnapig általános tanítási szünetről döntött. A demonstrálók az elmúlt napokhoz hasonlóan csütörtök reggel is úttorlaszokkal gátolták a forgalmat a város több fontos útvonalán, akadályozva ezzel a lakosság reggeli munkába jutását. A rendőrség több helyen ismét könnygázt vetett be a tiltakozók feloszlatására. A hatósági közlemény szerint a Hongkongi Műszaki Egyetemnél a tüntetők nyilakkal lőttek rájuk, és virágcserepeket dobáltak feléjük, ezt követően alkalmazták a könnygázt. De a rendőrök nemcsak könnygázt alkalmaznak: néhány napja éles lőszerrel lőttek hasba egy tüntetőt, akit aztán válságos állapotban szállítottak kórházba.

A rendőrég reggel bejelentette: szerda este egy feketébe öltözött, 30 év körüli férfit találtak holtan. A hatóságok szerint a férfi halálát az okozhatta, hogy lezuhant egy épületről, de az eset körülményeit nem találták szokatlannak.

A hongkongi kormányzat egy reggeli nyilatkozatban felháborodását fejezte ki amiatt, hogy az egyik kormányzati hivatal dolgozóját a szerdai ebédszünetében – a gyanú szerint – a tüntetők különféle tárgyakkal dobálták meg, amitől az idős férfi fejsérülést szenvedett. A SCMP beszámolója szerint szerda este egy 15 éves fiatalt egy könnygáztartállyal találtak fejen. Őt megműtötték, állapota kritikus.  

Törvényjavaslat ellen tiltakoztak

A tüntetők eredetileg egy törvényjavaslat ellen tiltakoztak, ami engedélyezte volna a hatóságoknak a hongkongiak kiadatását Kínának. Ugyan a javaslatot azóta elvetették, a tüntetések tovább folynak a demokrácia kiterjesztéséért és a rendőri intézkedések kivizsgálásáért.

Carrie Lam hongkongi kormányzó szerda késő éjszaka megbeszélést folytatott a három, legmagasabb rangú miniszterével a helyzetről. A SCMP szerint a megbeszélésen arról is szó esett, hogy elhalasszák-e a november 24-én esedékes körzeti bizottsági választásokat.

Rovatok