Index Vakbarát Hírportál

Megint sárga mellényesek tüntettek Párizsban

2019. november 16., szombat 14:39

Könnygázzal és vízágyúkkal oszlatta a tömeget szombaton a rendőrség Párizs észak-nyugati és déli részén, ahol a sárga mellényes tüntetések évfordulója alkalmából kezdtek gyülekezni az emberek. 

tüntetők és a rendőrök a Diadalív közelében, a Porte de Champerret térségében is összecsaptak. A tüntetők feldúltak egy bankfiókot, két parkoló autót felborítottak, egy másikat, valamint egy robogót pedig felgyújtottak. A Guardian szerint a rendőrség szombaton délelőtt 33 embert tartóztatott le. 

A rendőrség egyébként nagy erőkkel készült a sárga mellényes tüntetések egyéves évfordulójára. A demonstrációkat a hatóságok betiltották a turisztikai látványosságoknál, így az Eiffel-toronynál és a Champs-Elysées sugárúton is. Emellett a nap folyamán húsz metróállomás tart zárva.

A sárga mellényes tüntetések tavaly novemberben az üzemanyagok környezetvédelmi adójának emelése elleni tiltakozásokként kezdődtek, de sok helyen Emmanuel Macron francia elnök és kormánya gazdaságpolitikájának általános bírálatává váltak.

Legutóbb áprilisban tüntettek. Akkor azt kifogásolták, hogy a Notre-Dame székesegyház újjáépítésének ügye elhomályosítja a mozgalom követeléseit. A pénzügyminisztérium épületétől a Köztársaság teréig több ezer ember vonult fel. Helyenként a demonstrálók útakadályokat gyújtottak fel, de a lángokat a tűzoltók hamar eloltották.

(Borítókép: Mustafa Yalcin/Anadolu Agency via Getty Images Hungary)

Rovatok