Index Vakbarát Hírportál

Húsz órát szenvedett az út közepén az elgázolt medve, leváltják Hargita megye prefektusát

2019. november 17., vasárnap 17:35

A román belügyminisztérium vasárnap bejelentette, Ion Marcel Vela miniszter elindította Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus leváltásának procedúráját, mert a sürgősségi helyzetek megyei bizottságának vezetőjeként nem tette meg időben a szükséges intézkedéseket a szombat esti szovátai medvegázolás után. 

A Szovátát Székelyudvarhellyel összekötő 13A jelzésű országúton ütötték el a több száz kilós medvét, a baleset miatt lesodródott az útról az autó. „A baleset után kiszálltunk, hogy megnézzük, mi történt, de vissza kellett ugornunk az autóba, mert nagyon mozgott”– írta Facebookon az egyik utas. Az autóban ülők közül senki nem sérült meg, de az egyik gyermek pánikrohamot kapott, és mentőt kellett hívni hozzá. 

Megérkezett a katasztrófavédelem is, közben a környék lakóit a RO-ALERT rendszeren keresztül figyelmeztették, hogy ne közelítsék meg a helyszínt, ne akarják lefotózni, lefilmezni a sérült állatot. Rendőrök irányították a forgalmat, és csendőrök is vigyázták a helyszínt, nehogy az állat magához térjen, és az elhaladókra támadjon. 

A medve ugyanis nem pusztult el az ütközés után, hanem felvánszorgott az úttestre, és törött lábakkal ott szenvedett közel húsz órán keresztül, mert nem hoztak döntést arról, hogy kilőjék-e.

A belügyminiszter azt rótta fel a kormányt Hargita megyében képviselő prefektusnak, hogy a sürgősségi helyzetek megyei bizottságának vezetőjeként nem intézkedett időben, noha a katasztrófavédelem illetékesei már nem sokkal a baleset után tájékoztatták a kialakult helyzetről.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke vasárnap telefonon értesítette az ügyben illetékes környezetvédelmi minisztert, Costel Alexet, aki azt mondta, félretájékoztatták az ügyben, de azonnal intézkednek, hogy kiadják a kilövési engedélyt. Röviddel ezután meg is kapta a vadásztársulás az engedélyt, és kilőtték a medvét, amit később egy vadhús feldolgozóba szállítanak, olvasható Hargita Megye Tanácsának Facebook oldalán.

Kérjük a medvekérdésben a beavatkozási folyamat decentralizálást, hogy helyben lehessen döntést hozni, ezért vállaljuk a felelősséget! Ez az eset jó példa arra, hogy a centralizált rendszer nem működik, ki kell várni az engedélyeztetés folyamatát, és vannak esetek, amikor nem lehet napokat várni, nem lehetnek veszélyben emberi életek, és nem nézhetjük végig az állatkínzást. Ez elfogadhatatlan!

– nyilatkozta az eset kapcsán Borboly Csaba.

Romániában az elmúlt években túlszaporodott a medveállomány, és szinte mindennapossá váltak a háziállatok elleni medvetámadások, valamint az országúti medvegázolások. Az sem ritka, hogy emberre támad a nagy ragadozó, idén már négy ember halt meg medvetámadásban.

Rovatok