Index Vakbarát Hírportál

Pentagon: A szíriai török offenzíva az Iszlám Államot segítette

2019. november 20., szerda 05:27

A török offenzíva Szíriában hozzásegítette az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistáit ahhoz, hogy újraszerveződjenek - állapította meg a Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) kedden nyilvánosságra hozott egyik belső dokumentuma.

A tárca általános felügyeleti igazgatóságának aktája leszögezi: "az Iszlám Állam kihasználta az amerikai csapatok kivonulását és a török offenzívát, és megerősítette kapacitásait és erőforrásait Szíriában" - idézte az MTI. 

A minisztériumhoz tartozó Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) adataira hivatkozó tanulmány megállapítja: az Iszlám Állam

nagy valószínűséggel arra használja majd fel a Szíria északkeleti vidékein kialakult biztonsági vákuumot, hogy onnan indítson támadásokat a Nyugat ellen. Kétségtelenül több ideje és több tere lesz arra, hogy előkészítse a terrortámadásokat, és egyben támogassa a világban meglévő 19 szervezetét is.

Az elemzés szerint a dzsihadisták hosszú távon valószínűleg ismét kiterjesztik ellenőrzésüket Északkelet-Szíria egyes helységeire, sőt, befolyást szerezhetnek a világ több térségében is. Ebben szinte bizonyosan nem akadályozza meg őket a szervezet korábbi vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak az október végi likvidálása sem.

Az amerikai katonai hírszerzés rendelkezésre álló információi szerint a terroristák már aktiválták alvó sejtjeiket, hogy megsokszorozhassák támadásaikat a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű laza arab-kurd koalíció hadereje ellen.

A jelentés leszögezi azt is, hogy a Szíriában állomásozó amerikai erők ugyan továbbra is fegyverekkel látják el az SDF harcosait, de ezen harcosok kiképzését már befejezték. A dokumentum szerint szeptember elején a Szíriai Demokratikus Erőknek már mintegy százezer harcosuk volt.

A török hadsereg és szíriai arab szövetségesei október 9-én indítottak átfogó beavatkozást Északkelet-Szíriában a térséget ellenőrző YPG ellen, amely mindaddig az Egyesült Államok legfőbb helyi partnerének számított az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezettel szemben vívott harcban. Az offenzívát szinte az egész világon élesen bírálták, az Európai Unió (köztük egy kis hezitálás után Magyarország is) elítélte, az Orbán-kormány ugyanakkor kitartott azon álláspontja mellett, hogy Recep Tayyip Erdoğan háborúja magyar nemzeti érdek, mert ezáltal Törökország nem fog Nyugat irányába menekülteket engedni. 

A török offenzíva és a menekültkérdés összefüggéseiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

Rovatok