Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Néppárt új elnöke állítja: nem csak Orbánnak címezte a figyelmeztetését

2019. november 21., csütörtök 10:33 | aznap frissítve

Donald Tusk nem Orbán Viktornak, hanem minden tagpártnak címezte az autokratákra és populistákra vonatkozó figyelmeztetését. Az Európai Néppárt szerdán megválasztott elnöke ezt az Azonnali kérdésére válaszolta zágrábi sajtótájékoztatóján. 

Mint megírtuk: Donald Tusk első beszédében elég kemény szavakkal üzent azoknak a pártcsaládba tartozó szervezeteknek, amelyek nem értenek egyet az európai kereszténydemokrácia alapértékeivel. A lengyel politikus határozott fellépést ígért azokkal szemben, akik például nem tisztelik a jogállamiságot, populista szólamokat hangoztatnak, vagy a migrációs válság idején kerítést építenek és migránsellenes propagandát gyártanak. Bár neveket nem említett, a sajtó nagy része számára egyértelmű volt, hogy szavait Orbán Viktornak és a Fidesznek címezte.

Tusk csütörtökön azt mondta: ez csak egy kommentár volt az erről szóló belső vitában. Intenzív vita van erről, de ő nem pánikol: nem ért egyet egyes politikai narratívákkal és ideákkal, amiket Orbán képvisel, ugyanakkor mégis barátja a magyar miniszterelnök, akivel sok minden közös bennük, írja az Azonnali.

A Brüsszel elleni sorozatos támadások után az Európai Néppárt (EPP) közgyűlése márciusban  úgy döntött , hogy vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a Fidesz önként felfüggeszti tagságát. A vizsgálatot a „bölcsek tanácsa” végzi a pártban. Azt járják körül, hogy a Fidesz tevékenysége összhangban van-e az európai kereszténydemokratáknak a jogállamiságról vallott értékeivel.  

Tusk az Azonnalinak azt mondta: a bölcsek jelentése várhatóan decemberre készül el. A Népszava úgy értesült: januárban vagy februárban várható, hogy döntenek a Fidesz sorsáról.  

Rovatok