Index Vakbarát Hírportál

Moszkva: Az Iszlám Állam több száz fegyverese megszökhetett

2019. november 22., péntek 12:45

A szíriai török invázió révén az Iszlám Állam több száz fegyverese megszökhetett a fogságból - jelentette ki Moszkvában Oleg Sziromolotov orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek. A politikus szerint az eset aggodalmat kelt, mert a kiszabadult szélsőséges fegyveresek helyreállíthatják az Iszlám Állam harcképességét.

A bejelentés azért érdekes, mert eddig csak nyugati kritika érte a török inváziót, a Pentagon legutóbb például azt állította, "az Iszlám Állam kihasználta az amerikai csapatok kivonulását és a török offenzívát, és megerősítette kapacitásait és erőforrásait Szíriában".

Oroszország, a szíriai polgárháborúban a vitatott damaszkuszi kormány legfontosabb szövetségese, a török invázió megállítása érdekében beleegyezett abba, hogy megossza az észak-szíriai terület ellenőrzésének feladatát. Sziromolotov hangsúlyozta, Oroszország szerint helyre kell állítani Szíria területi egységét.

Ankara a múlt hónapban indított támadást a területen azt követően, hogy az Egyesült Államokkal szövetséges erők - a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű laza arab-kurd koalíció - kivonta fegyvereseit. A török határtól délre végrehajtott hadművelet a kurd fegyveres csoportokat vette célba, amelyeket Ankara terroristaként tart nyilván.

Csütörtökön írtuk meg, hogy olyan brutális videó került nyilvánosságra, amin négy oroszul, akcentus nélkül beszélő fegyveres hangosan gúnyolódva megkínoz, lefejez és megcsonkít egy feltehetően szíriai férfit. A Kreml szóvivője szerint a videónak nincs köze az orosz fegyveres erők Szíriában végrehajtott műveleteihez.

Rovatok