Index Vakbarát Hírportál

Az USA újra hadműveletekbe kezd az Iszlám Állam ellen

2019. november 23., szombat 17:00 | aznap frissítve

Az amerikai erők mintegy 500 fővel napokon belül felújítják hadműveleteiket Kelet-Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen, írja az MTI. A döntést Kenneth McKenzie tábornok jelentette be Bahreinben, a Manama Dialogue elnevezésű biztonságpolitikai konferencián.

Az IÁ 2014-től kezdődően Szíria és Irak egy jelentős részét ellenőrzése alá vonta, de mára szinte az egész területét elveszítette az ellene összeállt nemzetközi katonai koalíció hadműveleteinek következtében. Abu Bakr al-Bagdadit, aki kezdettől fogva a dzsihadisták „kalifátusának" élén állt, októberben ölték meg az amerikai erők. 

Mindezek ellenére még mindig veszélyesnek tartják a szervezetet.

Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben bejelentette, hogy az Egyesült Államok kivonja erőit Szíriából, ezt sok szövetséges elhibázott döntésnek vélte. Később közölte, hogy egy kis létszámú kontingenst mégis hátrahagy az ország északkeleti részén, hogy megakadályozza az IÁ megerősödését, és az olajmezők megtámadását.

McKenzie tábornok most arról beszélt, hogy a mintegy 500 katona az Eufrátesztől keletre, Deir ez-Zór várostól Haszakéig, és egészen az ország északkeleti sarkáig fog műveleteket végrehajtani a következő hetekben. 

Az amerikaiak korábbi helyi szövetségesükkel, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű fegyveres lázadószervezettel fognak együttműködni – tette hozzá.

Az SDF gerincét az YPG nevű kurd milícia adja, amely ellen a török hadsereg és szíriai arab szövetségesei október 9-én indítottak átfogó offenzívát. A szervezet mindaddig az Egyesült Államok legfőbb helyi partnerének számított az Iszlám Állammal vívott harcban. Az offenzívát szinte az egész világon élesen bírálták, az Európai Unió (köztük egy kis hezitálás után Magyarország is) elítélte, az Orbán-kormány ugyanakkor kitartott azon álláspontja mellett, hogy Recep Tayyip Erdoğan háborúja magyar nemzeti érdek, mert szerintük ezáltal Törökország nem fog Európa felé menekülteket engedni. A török offenzíva és a menekültkérdés összefüggéseiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

(Borítókép: amerikai tengerészgyalogosok Szíriában, 2019. október 31-én. Fotó: Sgt. Branden Bourque/U.S. Marine Corps)

Rovatok