Index Vakbarát Hírportál

60-nál is több doktor sürgeti Assange orvosi ellátását

2019. november 25., hétfő 08:21

Nyílt levélben kérik brit, európai, ausztrál és Srí Lanka-i orvosok Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának egészségügyi vizsgálatát, véleményük szerint ugyanis a férfi akár meg is halhat a börtönben. A Sky News híre szerint a 48 éves Assange-t egy egyetemi oktató kórházba vitetnék át az orvosok, komoly kétségeik vannak ugyanis afelől, hogy a 2020 februárjában esedékes kiadatási tárgyalásán megfelelő egészségügyi állapotban tud megjelenni. 

Assange-t azután vették őrizetbe április 11-én, hogy Ecuador végül megvonta tőle a menedéket , majd azért ítélték 50 hét letöltendő szabadságvesztésre , mert amíg a nagykövetségen élt, nem jelent meg a bíróságon.

Julian Assange hét éven át élt Londonban Ecuador nagykövetségén, ahova a brit igazságszolgáltatás elől menekült, hogy ne adhassák ki Svédországnak, ahol nemi erőszak gyanúja miatt nyomoztak utána. Assange valójában nem a svéd vádaktól tartott igazán, hanem attól, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, ahol sokkal súlyosabb bűncselekményekkel, többek között államtitok-sértéssel vádolják.

ASSANGE 2010-BEN AZ AMERIKAI KORMÁNYZATI SZÁMÍTÓGÉPRENDSZERRŐL TÖBB SZÁZEZER TITKOSÍTOTT INFORMÁCIÓT – KÖZTÜK AZ AFGANISZTÁNI ÉS AZ IRAKI HÁBORÚVAL KAPCSOLATOS DOKUMENTUMOKAT – LOPOTT EL ÉS SZIVÁROGTATOTT KI.

Az igazságügyi minisztérium május végén tizenhét újabb vádpontot ismertetett Assange ellen. Ezek szerint törvénybe ütköző módon hozta nyilvánosságra titkos források nevét, emellett szövetkezett a később el is ítélt Chelsea Manninggel, az amerikai hírszerzés egykori elemzőjével, hogy bizalmas információkhoz jusson. Az Egyesült Államoknak történő kiadatása ügyében 2020. február 25-én kezdődik Assange tárgyalása.

Rovatok