Index Vakbarát Hírportál

7 kiló műanyagot találtak egy elpusztult szarvas gyomrában Thaiföldön

2019. november 26., kedd 21:29 | aznap frissítve

7 kilogrammnyi műanyag zacskót és más hulladékot találtak egy elhullott szarvas gyomrában Thaiföldön – írja az MTI Kriangsak Thanompun, a Khun Sathan Nemzeti Parkban lévő vadvédelmi terület igazgatójára hivatkozva.

A szarvast a Bangkoktól mintegy 630 kilométerre északra fekvő Nan tartomány egyik nemzeti parkjában találták meg. A boncolás során azt állapították meg, hogy az állat halálát a gyomrában talált műanyag zacskók okozták. A zacskók között voltak levesporok zacskói, kávézacskók, szemeteszsákok, de volt az állat gyomrában törölköző, sőt egy alsónemű is. 

Az elhullott szarvasra néhány hónappal az után találtak rá, hogy egy tengeri tehénborjú elpusztult a gyomrában felhalmozódott műanyag hulladékok miatt. A Mariam nevű állatot sokan gyászolták a közösségi médiában, ahol hatalmas vita indult el arról, milyen megoldást találjanak a műanyagok mérhetetlen méretű thaiföldi felhasználásáról.

A szarvas elpusztulása egy másik tragédia. Azt mutatja, hogy komolyan kell venni a problémát, és csökkenteni kell az egyszerhasználatos műanyagot

– mondta Kriangsak, természetbarát termékek használatát sürgetve.

Thaiföld egyébként a világ egyik legnagyobb műanyag felhasználója, az emberek évente átlag mintegy háromezer egyszer használatos műanyag zacskót használnak. A hulladékkal szennyezett folyókban, a part menti vizekben állatok, köztük tengeri teknősök, tengeri tehenek pusztulnak el, boncolásukkor gyakran kiderül, hogy műanyag halmozódik fel gyomrukban.

Rovatok