Index Vakbarát Hírportál

Irak katonai vezetésű válságsejteket hoz létre a tüntetések elfojtására

2019. november 28., csütörtök 08:46 | aznap frissítve

Az iraki hatóságok csütörtökön jelentették be, hogy új alakulatokat hoznak létre a tömeges és egyre durvább tüntetések elfojtásásra – derül ki a Reuters közleményéből. 

A válságsejteknek nevezett alakulatokat katonai vezetők és kormányzati tisztségviselők fogják irányítani közösen. A katonai egységeket tartományonkét hozzák létre, így a válságsejtek élén az adott tartomány kormányzója fog állni, azonban a katonai vezetők veszik át a tartomány biztonsági és katonai szolgáltatásait.

Irakban október eleje óta húzódik egy tömeges tiltakozáshullám, melynek során már többszázan életüket vesztették. A tüntetések fő okai a korrupció és a munkanélküliség. A tiltakozók a 2003 óta hatalmon lévő politikai elit távozását követelik. 

Az MTI azt írja, hogy csütörtökön reggel további nyolc embert lőttek le, amikor a rendőrség megindult, hogy visszavegyék az ellenőrzést két híd felett a városban, amely 350 kilométerre délre fekszik a fővárostól, Bagdadtól, és a kormányellenes megmozdulások egyik gócpontja. Szerda este pedig a dél-iraki Nedzsefben tüntetők megrohanták és felgyújtották a városban lévő iráni konzulátus épületét. A diplomáciai személyzet még időben elhagyta a képviseletet. Az iraki hatóságok az incidenst követően kijárási tilalmat rendeltek el Nedzsefben.

Rovatok