Index Vakbarát Hírportál

A fél kormány belebukott a máltai újságírónő meggyilkolása körüli ügybe

2019. december 3., kedd 23:33

2017 októberében épp a máltai miniszterelnök kényes ügyei után kutakodott országának leghíresebb oknyomozó újságírója, amikor egy kocsijába rejtett bombával megölték. Lassan három éve folyik a nyomozás, ami olyan lassan halad, hogy az Európai Tanácsnak is noszogatnia kellett a hatóságokat. A merénylet tényleges elkövetői egyszerű bűnözők voltak, ám a megbízójuk Málta egyik leggazdagabb üzletembere lehetett, akitől viszont már a kormányig vezetnek a szálak. A botrány miatt az elmúlt hetekben több kormánytag, közöttük Joseph Muscat miniszterelnök is lemondani kényszerült, de ez sem vetett véget a tüntetéseknek. A szigetországban uralkodó állapotok annyira aggasztóak, hogy az EP azonnal megkezdte a jogállamiság vizsgálatát.

Szombaton derült ki, hogy januárban lemond Joseph Muscat máltai miniszterelnök, miután ő és kormányának több tagja is egyre jobban belebonyolódott a Daphne Caruana Galizia elleni merénylet ügyébe. A bejelentés ellenére a hét elején is folytatódtak a tüntetések Vallettában, ahol a tiltakozók a miniszterelnök azonnali lemondását követelik. Több ezer ember blokkolta hétfőn a parlament kijáratait, Muscat pártjának tagjai pedig csak a rájuk dobott tojások és répák esőjén át tudtak távozni.

Az 53 éves Galizia országának leghíresebb oknyomozó újságírója volt, aki már számos kényes ügyet derített fel, például a miniszterelnök feleségét is kapcsolatba hozta a 2016-os Panama-iratokkal. A máltai újságírónő Muscat kormányának korrupciós ügyei után kutakodott, amikor 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel megölték. Galizia halála után ezrek tüntettek a szigetországban, hogy igazságot követeljenek.

A gyilkosságot követően a kormány egymillió eurós nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít felderíteni az ügyet. Emellett hangosan hirdette, hogy a gyilkosokat felelősségre kell vonni. Ahogy a nyomozás haladt, úgy egyre nagyobb kaliberű figurák keveredtek bele az egész ügybe, ami miatt az EU-ból is folyamatosan további vizsgálatot szorgalmaznak.

Az alvilági testvérpár és a madárcsempész

A nyomozás kezdeti szakaszában, két hónappal Galizia meggyilkolása után nyolc embert vettek őrizetbe. Közöttük volt Alfred és George Degiorgio, a testvérpár, akik a gyanú szerint az újságírónő kocsijába szerelték, és aktiválták a bombát. Mellettük a nyomozás későbbi szakaszában fontos szereplőnek bizonyult Vince Muscat, aki korábban csak egy piti bűnözőnek látszott. Muscat egyébként madárcsempészet miatt került a rendőrségi nyilvántartásba, mindemellett csak névrokona Joseph Muscat máltai miniszterelnöknek. Az elején elfogása ellenére nem lehetett tudni, hogy neki pontosan mi köze volt a gyilkossági ügyhöz.

A mobiltelefonokból kinyert adatok alapján kiderült:

George Degiorgio a merénylet után sms-ben szólt barátnőjének, hogy vegyen bort aznap estére.

Emellett egy környékbeli kilátónál eldobott cigarettacsikken megtalálták Alfredo Degiorgio DNS-mintáját. A jelek szerint a pokolgépet sms-sel aktiválhatták, nem messze az újságírónő házától. George Degiorgio az egészet Alfreddal telefonálva hallgatta végig, aki a helyszínen figyelte a merényletet. A Degiorgio testvérek a mai napig mély hallgatásba burkolózva ülnek őrizetben, és várják a tárgyalásukat. Tagadják, hogy bármi közük lett volna a gyilkossághoz, a rendőrség kérdéseire pedig nem hajlandóak válaszolni.

Az Európai Tanács is beleszólt

A Degiorgio testvérek és Vince Muscat elfogásával haladt valamelyest a nyomozás, de az Európai Unió számára nem oszlottak el a kétségek azzal kapcsolatban, hogy nem próbálnak-e eltüntetni valamit a máltaiak. Ezért idén nyáron az Európai Tanács közgyűlése − miután súlyos aggályokat fogalmazott meg a nyomozással kapcsolatban − követelte, hogy három hónapon belül kezdeményezzenek egy független vizsgálatot az ügyben.

Máltán ugyanis sorban törtek ki jelentős botrányok az elmúlt években, amelyeknek a felderítését akadályozta, hogy a gyanúba keveredett személyek Joseph Muscat máltai miniszterelnök különleges védelmét élvezhették. Az Európai Tanács külön kiemelte, hogy a máltai főügyész hivatalának a működése is hagy kívánnivalókat maga után. Az ET nemzetközi határozatát a Fidesz-KDNP képviselői leszavazták, elmondásuk szerint ugyanis a határozat politikai támadás volt Málta ellen.

A felszólítás mindenesetre megtette a hatását: júliusban a máltai külügyminiszter bejelentette, hogy a kormány nyilvános vizsgálatot fog indítani. Ekkorra Vince Muscat és a Degiorgio fívérek már egy éve őrizetben voltak. Bár a testvérek ellen felhozott vádak bizonyítást nyertek, ők maguk hallgattak, és indítékaik sem voltak még tiszták, úgyhogy a nyomozás külföldi nyomástól felpörögve folytatódott.

A piti bűnözők köptek

A testvérpár mellett eleinte Vince Muscat is tagadta, hogy bármi köze lenne a gyilkossághoz. Végül azonban megtört, és tulajdonképpen mindent kipakolt annak érdekében, hogy elnöki kegyelemben részesülhessen. A Reuters részletes cikkben foglalkozott a férfi vallomásában elmondottakkal.

Így derült ki, hogy a Degiorgio testvérek egy máltai bűnbanda fejei voltak, Muscat pedig alattuk helyezkedett el a hierarchiában. A három férfi 150 ezer eurót (kb. 45 milliót forintot) kapott a gyilkosság végrehajtásáért, ebből 30 ezret előre kifizettek nekik. A bombát máltai maffiózoktól szerezték be, akik pedig Olaszországból szerezték a robbanószerkezeteket.

Kiderült, hogy először egy távcsöves puskával tervezték el a gyilkosságot. Emiatt Muscat és a Degiorgio fivérek sokáig megfigyelés alatt tartották Galiziát.

Már azt az ablakot is kiválasztották, amin keresztül könnyen célba lehetett volna venni a dolgozószobájában üldögélő újságírónőt.

Sőt, egy homokzsákot is elhelyeztek oda, ahonnan leadták volna a lövést, és az is megvolt, hogy a fegyvert Alfred Degiorgio süti majd el. A gyilkosság módjáról alkotott elképzeléseik azonban valamiért mégis megváltoztak. A lőfegyvert visszaküldték, helyette pedig egy bombát kaptak. 

A B terv szerint a háromtagú banda az újságírónő kocsijába tette volna a bombát. Csakhogy Galizia egy kerítéssel körbevett falusi házban lakott, az udvaron kutyával, ráadásul szinte mindig a garázsba parkolt, ami értelemszerűen megnehezítette a merénylők dolgát. Ám 2017 október 15-én este az újságírónő fia az út mellett állt meg a kocsival. Muscat és a Degiorgio testvérek rájöttek, hogy ez az éjszaka lehet a megfelelő alkalom arra, hogy feltűnésmentesen beszereljék az autóba a pokolgépet. Az október 16-ára virradó éjszakán ezt meg is tették, délután háromkor pedig, amikor Galizia elindult otthonról, aktiválták a bombát.

Ezekkel az információkkal a rendőrség eleinte nem jutott a három bűnözőnél tovább, Muscat azonban egy negyedik szereplőt is behozott a képbe: Melvin Theuma taxisofőr és uzsorás volt az összekötő a gyilkosok és a gyilkosság megrendelője között. Theuma és Alfred Degiorgio többször is találkoztak, hogy tárgyaljanak, ezekre a találkozókra pedig Muscat fuvarozta Degiorgio-t, így szerezhetett tudomást a megállapodás részleteiről. Bár eredetileg pénzmosás miatt tartóztatták le,

Theuma kulcsfontosságú szereplő lett a továbbiakban, aki novemberi letartóztatása után − elnöki kegyelem fejében − újabb neveket dobott be.

A Reuters már akkor azt írta, hogy a kegyelem arra utal, Theuma együttműködik a hatóságokkal, és információval szolgált arról, hogy ki rendelte meg a gyilkosságot.

Egy gazdag üzletember a középpontban

Theuma vallomásának köszönhetően fordulatot vett a nyomozás. A férfi egyik munkáltatójára vallott, mégpedig nem akárkire: Yorgen Fenechre, Málta egyik leggazdagabb üzletemberére. 

Fenech egy olyan üzleti csoport igazgatója és társtulajdonosa, amely jelentős energiaipari beruházásokra kapott megrendelést 2013-ban a máltai államtól egy gázerőmű építéséhez. A férfi dubaji vállalatáról, a 17 Blackről Galizia is írt blogjában, nyolc hónappal a merénylet előtt. Akkor még nem lehetett tudni, hogy a máltai politikusokkal kapcsolatba hozható vállalatnak ki a tulajdonosa, végül a Reuters derítette ki, hogy Feneché.

Miután a letartóztatott Theuma elnöki kegyelemben részesült, az üzletember sejthette, hogy nincs sok ideje hátra: Gio nevű luxusjachtja november 20-án pirkadatkor elhagyta a Vallettától nyolc kilométerre északra található Portomaso kikötőjét. A rendőrség nem sokkal később megállította a hajót, és letartóztatta Fenechet.

Az üzletember ugyancsak elnöki kegyelmet kért, amit végül egy rendkívüli ülés után elutasított a kormány. November 30-án az ügyészség vádat emelt Fenech ellen. Azzal vádolják, hogy társtettes volt Galizia meggyilkolásában. Az üzletember szombaton ártatlannak vallotta magát.

Sorra buktak el a nagyemberek

A történet közben nem állt meg az üzletember lekapcsolásánál. Egy 2015. decemberi elektronikus üzenet szerint a 17 Black titkos panamai cégeknek tartozott meg nem nevezett szolgáltatásokért cserébe. 

A szóban forgó panamai vállalatok tulajdonosai pedig nem mások, mint Joseph Muscat kormányának fontos tagjai: Konrad Mizzi máltai energiaügyi miniszter és Keith Schembri miniszterelnöki kabinetfőnök.

Az emailben a cégek egy éven belül kétmillió dollárt (mintegy 600 millió forintot) követeltek a 17 Blacktől. Az üzenetben nem utaltak a gázerőműre, és arra sincs bizonyíték, hogy megtörtént-e a kifizetés. Galizia halála előtt mindkét politikust, és mellettük még Chris Cardona gazdasági minisztert is korrupcióval vádolta.

Fenech letartóztatása után azt állította, hogy az oknyomozó újságíró meggyilkolása Keith Schembri ötlete volt. A rendőrség mindhárom politikust kihallgatta, akik tagadták, hogy bármi közük lenne a Galizia elleni merényletéhez, így a rendőrség szabadlábra helyezte őket.

Csakhogy egyre fogyott a levegő a kormánytagok körül. Először Mizzi mondott le tisztségéről november 26-án, Schembri követte, majd a gazdasági miniszter is felfüggesztette tevékenységét. A máltai miniszterelnök ekkor még kizárta, hogy ő maga lemondana a kínos helyzetben.

Jelenleg az a szerepem, hogy biztosítsam az ország stabil vezetését ezekben a viharos időkben.

 – nyilatkozta Joseph Muscat. A miniszterelnök elhatározása azonban nem tartott sokáig. Egy héttel azután, hogy maradásáról beszélt, bejelentette lemondását. A politikus tudatta: arra kéri az általa vezetett, kormányzó Munkáspártot, hogy január 12-én kezdje meg az új vezető megválasztásának folyamatát, ő ennek végén a kormány és a párt éléről is távozni fog.

A lemondásoktól függetlenül, ha a kormány egyes tagjainak tényleg köze van Galizia meggyilkolásához, akkor nem ússzák meg ennyivel. Ennek érdekében az Európai Parlament azonnali látogatás keretei között kezdeményezte a szigetország jogállamiságának vizsgálatát.

Borítókép: Tüntetõk a vallettai parlament elõtt 2019. november 26-án miután Keith Schembri kabinetfõnök és Konrad Mizzi máltai turisztikai miniszter is bejelentette lemondását a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolásával kapcsolatban egyre terebélyesedõ botrány miatt. MTI/EPA/Domenic Aquilina

Rovatok