Index Vakbarát Hírportál

Nem volt elfogult a Trump kampányát vizsgáló FBI nyomozás

2019. december 9., hétfő 22:02

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának jelentése nem talált bizonyítékot arra, hogy a Donald Trump 2016-os választási kampányát vizsgáló FBI nyomozás politikailag elfogult lett volna, írja a BBC.

A Michael Horowitz által vezetett vizsgálat tavaly márciusban indult, azóta több mint egymillió felvételt vizsgáltak meg, és több mint 100 interjút készítettek. A 476 oldalas jelentés Trump kritikusai és támogatói számára is tartalmaz muníciót.

Horowitz, a minisztérium ellenőrzési főigazgatója megállapította: jogszerű volt az FBI vizsgálatának megindítása a 2016-os amerikai választásba történt orosz beavatkozás ügyében. Bár a volt brit hírszerző, Michael Steele dossziéja alapján indult nyomozáskor az FBI elmulasztotta a dossziéban foglalt információk ellenőrzését.

A jelentés szerint az orosz beavatkozás ügyében megindított vizsgálat megfelelt a minisztérium és az FBI irányelveinek, nem volt szándékosan félrevezető, vagy politikailag elfogult, akkor sem, amikor a nyomozás elején engedélyezte Donald Trump egyik kampánytanácsadója, Carter Page lehallgatását is. A jelentés ugyanakkor azt is megállapította: „komoly aggodalmak" merültek fel az egész vizsgálat lefolytatásával és ellenőrzésével kapcsolatban.

A New York Times cikke szerint John Durham ügyvéd, aki William Barr igazságügyi miniszter megbízásából a Horowitz-féle vizsgálattal párhuzamosan vizsgálódott, közleményben jelentette be, hogy nem ért egyet a Carter Page lehallgatásával kapcsolatos megállapításokkal.

Durham hangsúlyozta, hogy az általa vezetett vizsgálatok - ellentétben a Horowitz jelentéssel- nem korlátozódtak az igazságügyi minisztérium egyes részlegeiből származó információkra, hanem figyelembe vettek más amerikai és nem amerikai személyektől származó információkat is.

Az MTI beszámolója szerint William Barr igazságügyi miniszter a Horowitz-jelentés nyilvánosságra hozatala után bírálta az FBI nyomozását:

A főigazgatói jelentés most nyilvánvalóvá tette, hogy az FBI a legcsekélyebb gyanú alapján indított nyomozást az elnökválasztási kampány ügyében, és ez, véleményem szerint, elégtelen volt a megtett lépések igazolásához

 - mondta Barr, aki azt is hangsúlyozta: az FBI nyomozás során felmerült bizonyítékok nem igazolták a feltevéseket, de a vizsgálatok folytatódtak Donald Trump elnöksége idején is.

Donald Trump elnök a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: ez a jelentés is azt igazolja, hogy „megkísérelték eltávolítani" őt a hatalomból, és „ebben sokan benne voltak, de elcsípték őket". Az elnök szerint az FBI „bizonyítékokat gyártott" és „hazudott a bíróságoknak".

Christopher Wray, az FBI jelenlegi igazgatója levélben közölte: elfogadja a minisztérium vizsgálatainak következtetéseit, egyúttal leszögezte, hogy az FBI-nak felrótt hibák „elfogadhatatlanok".

Egyébként az orosz beavatkozást vizsgáló bizottság vezetője, Robert Mueller a jelentésében elismerte, hogy nem találtak bizonyítékot Donald Trump kampánycsapata és orosz kormány közötti összejátszásra Trump választási győzelme érdekében.

Rovatok