Index Vakbarát Hírportál

Ismét hatalmas tömeg követelte Babis lemondását

2019. december 10., kedd 21:53

Tízezrek követelték kedden este Prágában Andrej Babis miniszterelnök lemondását és távozását a politikából, írja az MTI.

A kormányfő elleni tüntetést ismét a Millió pillanat a demokráciáért elnevezésű civil csoport kezdeményezte. A rendezők szerint a Vencel téren megjelent tüntetők száma meghaladta a 80 ezret, a rendőrség 35-40 ezerre becsülte a számukat.

A cseh kormányfő elleni újabb tüntetés apropója, hogy az Európai Bizottság könyvvizsgálói összeférhetetlenséget állapítottak meg Babis politikai és vállalkozói tevékenysége között. Babis ezt elutasítja, és azt állítja, hogy Csehország elleni politikai támadásról van szó.

A bizalmas dokumentum részletei kiszivárogtak a cseh sajtóba, és az ellenzék, valamint a civil szféra a miniszterelnök lemondását követeli. További fejlemény, hogy 

Pavel Zeman országos főügyész a múlt héten felülbírálta az államügyész döntését a Gólyafészek nevű szabadidő-központ ügyében a kormányfő ellen folyó eljárás leállításáról, és újabb vizsgálatokat rendelt el.

Így az ügy, amelyben Babist az uniós pénzekkel való visszaéléssel vádolják, folytatódik.

A tüntetés szónokai, köztük Mikulás Minár, a civil csoport elnöke, felszólították Babist, hogy fizesse vissza az államkasszába a cégeinek szerintük jogellenesen juttatott uniós támogatásokat, és távozzon a közéletből.

Babis lemondását követelve nyáron is tartottak egy óriási tüntetés Prágában, a szervezők szerint az volt a legnagyobb tüntetés Csehországban a rendszerváltás óta, becslések szerint 250 ezren vettek részt rajta. De egy hónappal ezelőtt is volt egy Babis-ellenes tüntetés, akkor legalább 200 ezren vonultak utcára a cseh fővárosban.

A kormányfő az Agrofert Holding tulajdonosaként Csehország második leggazdagabb embere. Az ellenzék, a civil szféra és a sajtó egy része azzal gyanúsítja, hogy visszaél politikai tisztségével és pozícióját személyes vagyonának gyarapodására használja. Bírálják azt is, hogy Babis a rendszerváltás előtt tagja volt a kommunista pártnak, és állítólag együttműködött az állambiztonsági szolgálattal.

Rovatok