Index Vakbarát Hírportál

Hat illegális bevándorló fagyott halálra az európai embercsempészet ütőerén

2019. december 10., kedd 20:35

Hat illegális bevándorló fagyott halálra az elmúlt napokban Északkelet-Görögországban a török határ közelében.

- közölte kedden Pavlosz Pavlidisz görög igazságügyi orvosszakértő; az MTI által szemlézett bejelentés szerint az áldozatok között négy férfi és két nő van, állampolgárságuk egyelőre nem ismert. A hatóságok feltételezése szerint illegálisan érkezhettek Törökországból.

Az Évrosz (bolgár nyelven Marica, törökül Maric) határfolyó térsége arról ismert, hogy migránsok ott próbálnak meg észrevétlenül az Európai Unió területére jutni. Azonban a széles és sebes folyón nyáron is kockázatos az átkelés, arról nem is beszélve, hogy határőrök részéről gyakoriak a menekültekkel szembeni atrocitások. Télen külön kockázatot jelent – különösen a kevéssé felkészültek számára – a hideg; az évnek ebben az időszakában éjszaka jóval fagypont alá süllyed a hőmérséklet a régióban.

Bár a Görögországba idén 2016 óta nem látott számban belépő migránsok jelentős része tengeri úton érkezik a török embercsempészek által biztosított, hajózásra alig alkalmas bárkákon, mégis sokan választják a szárazföldi útvonalat az Évrosz-folyón keresztül.

Rovatok