Index Vakbarát Hírportál

Nyolc embert nem találnak az új-zélandi vulkánkitörés után

2019. december 10., kedd 06:17

Az erőfeszítések ellenére sem tudják egyelőre elérni a mentőcsapatok az új-zélandi Fehér-szigetet, hogy ott azután a nyolc személy után kutassanak, akik a hétfői vulkánkitörés után tűntek el.

A fehér-szigeti vulkán helyi idő szerint hétfőn délután tört ki Új-Zélandon. Az első hírek szerint  a vulkáni aktivitás kezdetekor kevesebb mint ötven turista volt a szigeten. Több mint harmincan a Royal Carribean hajótársaság sétahajójáról szálltak le kirándulni. A szigeten tartózkodók közül 23 személyt kimentettek, közülük öten meghaltak.

A CNN tudosítása szerint a szakértők folyamatosan vizsgálják a szigeten uralkodó állapotokat, ám szerintük továbbra sem biztonságos a térséget megközelíteni. 24 órán belül ugyanis ötven százalék esély van arra, hogy a vulkán ismét működésbe lépjen.

Egy repülőgép a levegőből vizsgálta át a szigetet, és „nem látta élet nyomát”, közölte  Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök. Az MTI azt írja, hogy a legfrissebb adatok szerint 47-en voltak a szigeten, amikor a vulkán kitört. Harmincnégy embert sikerült kimenteniük helikopterekkel,

Közülük 31-en kórházban vannak égési sérülésekkel. 27 sérült esetében testfelületük több mint 71 százaléka megégett.

A hatóságok szerint a halottak, az eltűntek és a sérültek között 5 új-zélandi, 24 ausztrál, 9 amerikai, 4 német, 2 kínai, 2 brit és egy malajziai van. 

A helyi rendőrség az ügyben nyomozást indított.

(Borítókép: Füstöt ereget a fehér-szigeti vulkán az új-zélandi Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre 2019. december 9-én. Fotó:  MTI / AP / New Zealand Herald / George Novak)

Rovatok