Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson azonnal felülvizsgáltatja a BBC előfizetési díját

2019. december 15., vasárnap 18:26

Boris Johnson bejelentette, utasítást adott a BBC támogatását célzó kötelező előfizetési díj felülvizsgálatára. A Daily Mail beszámolója szerint a BBC 154 fontos éves előfizetési díját a tavalyi pénzügyi évben 25,8 millió nagy-britanniai háztartás fizette be, így ez 3,6 milliárd fontos bevételt hozott a brit közszolgálati médiumnak. A toryk elképzelése szerint azonban a jövőben a nemfizetők ellen legfeljebb polgári eljárást lehet majd kezdeményezni, ezzel pedig lényegében megszüntetik a közszolgálati kötelező előfizetést.

A napokban jelentős támogatással megválasztott, így a Brexitet is hamarosan megvalósító Johnsonnak az utóbbi időben rossz a viszonya a BBC-vel, ami szerinte túlzottan EU-párti.

Ezért Johnson nem is volt hajlandó a választás előtt interjút adni annak az Andrew Neilnek, aki valamennyi pártvezetővel beszélt a megméretés előtt. Eközben a brit lap szerint a konzervatív miniszterek bojkottálják a BBC Radio 4 Today című hírműsorát is.

Johnson, aki azt hangsúlyozta, hogy szerinte igazságtalan az előfizetési díj fenntartása, az is megígérte, a választás utánalaposan át akarja alakítani a BBC-t.

Rovatok