Index Vakbarát Hírportál

Letöltendőre ítélték a tulajokat, a pirotechnikusokat és a polgármestert is bukaresti tűzvész miatt

2019. december 16., hétfő 16:14

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték a négy évvel ezelőtti, 65 ember halálát okozó bukaresti  Colectiv klubban történt tűzeset felelőseit – írja az MTI. A klub tulajdonosain kívül elítélték a pirotechnikusokat, a szórakozóhely működését engedélyező polgármestert és a tűzvédelmi előírások betartásának ellenőrzését elmulasztó tűzoltókat is. Az ítélet nem jogerős.

2015 októberében egy rockkoncert torkollott tragédiába a bukaresti Colectiv klubban, amelynek  három tulajdonosát most egyenként 11 év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A helyiséget lángra lobbantó tűzijátékot rendező pirotechnikai cég tulajdonosát 12 év 8 hónapra, a két tűzszerészt pedig 9 év és 8 hónap, illetve tíz év börtönbüntetésre ítélték.

A Colectiv tulajdonosai annak idején spórolni akartak, ezért nem tűzálló anyaggal oldották meg a klub hangszigetelését, ráadásul sokkal nagyobb létszámú rendezvény megtartására adták bérbe a termet, mint amekkorára a helynek engedélye volt. A pirotechnikusok, akik működésbe hozták a tűzijátékokat,  a legalapvetőbb óvintézkedéseket sem tették meg a vészkijárat nélküli, zárt helyiségben.  

A pirotechnikai cég tulajdonosa pedig a bizonyítékok eltüntetésével próbálta elkerülni a felelősségre vonás a tragédia után.

A klub működési engedélyét kiadó kerületi polgármestert 8 év 6 hónap, a szórakozóhely tűzrendészeti alkalmasságának ellenőrzését elmulasztó katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottját pedig 9 év és két hónap szabadságvesztésre ítélték.

A tűzeset vádlottjait ezen kívül 50 millió euróra rugó kártérítési kötelezettséget is sújtja.

2015. október 30-án mintegy 350-en vettek részt a bukaresti Colectiv klubban a Goodbye to Gravity együttes második lemezét bemutató koncerten. Az előadáson egy rosszul elhelyezett pirotechnikai eszköz lángra lobbantotta a gyúlékony anyagból készült hangszigetelést, a helyiség pillanatok alatt lángba borult, a szűk kijáraton keresztül pedig az áldozatok nem tudtak idejében kimenekülni.

A tűzvész éjszakáján 27-en vesztették életüket, 150 ember került kórházba. 

További 38 áldozat napokkal, hetekkel később halt bele elszenvedett égési sérüléseibe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe.

A bírósági eljárás eredetileg több szálon indult a tragédiáért felelősnek tartott vádlottak ellen, majd az egymással összefüggő ügyeket évekkel később vonták össze egyetlen perbe a bukaresti törvényszéken. 

(Borítókép: Paul Catalin Gancea a bukaresti Colectiv klub egyik tulajdonosa (b) érkezik a legfőbb ügyészségre 2015. november 2-án miután október 30-án tűzvész volt az éjszakai szórakozóhelyen. / Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

 

Rovatok