Index Vakbarát Hírportál

Erdoğan: Trumpnak fontosabb volt a szíriai olaj, mint a szíriai gyerekek

2019. december 17., kedd 15:43

Recep Tayyip Erdoğan az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának genfi fórumán azt szorgalmazta, hogy "nagyon rövid időn belül" telepítsenek vissza önkéntes alapon egymillió szíriai menekültet egy észak-szíriai „békezónába“.

A török elnök az MTI tudósítása szerint kijelentette: Megoldást kell találni arra, hogy a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek visszatérhessenek hazájukba. Lakásokat és iskolákat kellene létesíteni abban az észak-szíriai térségben, ahová "már 371 ezer menekült vissza is tért" a török hadsereg és az általa támogatott szíriai miliciák kurdellenes katonai műveleteit követően.

Erdoğan a széleskörű nemzetközi tiltakozást kiváltó offenzívát azzal magyarázta, hogy az Iszlám Állam és a kurd Népvédelmi Egységek (YPG), illetve a velük szövetséges törökországi Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) „terroristáitól“ akarták megtisztítani a régiót – melynek hatására több száz, kurd őrizetben lévő dzsihadistának sikerült kereket oldania. A török elnök hangsúlyozta: Törökország saját védelme érdekében "kénytelen volt“ katonailag is beavatkozni Szíriában, mert a nemzetközi közösség nem nyújtott elegendő segítséget a szíriai menekülteknek. Ankara egyébként nem először indít katonai akciót a szír határon túl, 2018 januárjában szintén „terrorista fenyegetés“-re hivatkozva rohanta le a kurd Afrin kantont.

Erdoğan kiemelte, hogy Törökország kilenc év alatt 40 milliárd dollárt fordított a szíriai konfliktus elől menekülők befogadására, míg az Európai Unió ehhez képest csak 6 milliárd euróval (6,7 milliárd dollár) járult ehhez hozzá. Szóvá tette azt is, hogy Törökország még mindig várja annak a 3 milliárd eurónak a folyósítását, amelyet korábban ajánlottak fel neki a menekültekkel kapcsolatos költségek fedezésére. A török elnök odaszúrt Donald Trumpnak is, aki nem sokkal azután, hogy (másodjára) bejelentette a Szíriában állomásozó amerikai kontingens kivonását, meggondolta magát, és amerikai csapatokat vezényelt a Deir Ezzór térségében található olaj- és gázmezők biztosítására. A Fehér Ház hivatalosan az Iszlám Állammal magyarázta a lépést, azonban valójában Trumpot azzal győzték meg tanácsadói, hogy felvillantották neki annak lehetőségét, hogy az ott kitermelt – egyébként jogilag Damaszkusz tulajdonában álló – energiahordozók eladásából amerikai cégeket lehet gazdagítani. Erdoğan szerint ez a csiki-csuki azt mutatja,

Az amerikaiak sajnos a szíriai gyerekek biztonsága érdekében nem tették meg azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a szíriai olajmezők védelme érdekében megtettek.

Erdoğan és a szíriai menekültkérdés "megoldásának" kacifántos viszonyáról itt olvashat részletesen.

Rovatok