Index Vakbarát Hírportál

330 olasz maffiózót tartóztattak le Európa-szerte

2019. december 19., csütörtök 13:03

A 'Ndrangheta maffiaklán 330 tagját tartóztatták le egy összehangolt akcióban - közölte az MTI. 

A Calabria régióból származó 'Ndranghetáról úgy tartják, hogy a világ legerősebb bűnszervezete. A tagokat főleg Olaszországban, de Svájcban, Németországban és Bulgáriában is - jelentette be csütörtökön az olasz rendőrség. A letartóztatottak közül 260-at börtönbe zártak, 70-et pedig házi őrizetbe helyeztek. Bűnszervezethez tartozás, gyilkosság, zsarolás, üzérkedés, kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, korrupció és csalás gyanújával indítottak ellenük eljárást.

A 'Ndrangheta az elmúlt években erőteljesen terjeszkedni kezdett Európában – ez is megmagyarázza, miért volt a nagyszabású nemzetközi rendőri összefogás. Az olaszországi letartóztatások főleg Calabria Vibo Valentia nevű megyéjében történtek. A hatóságok felfedték a maffiózók kapcsolatait helyi vállalkozókkal, köztisztviselőkkel, politikusokkal és rendőrségi tisztségviselőkkel. Az olaszországi akcióban több mint 2500 rendőr vett részt, és 15 millió euró értékben foglaltak le vagyontárgyakat.

Egy évvel ezelőtt is történt egy hasonló méretű rajtaütés, amelyről  bővebben  is írtunk. Akkor a Telegraphnak nyilatkozva egy szakértő úgy nyilatkozott az olasz bűnszervezet külföldi terjeszkedéséről:

Németországban nem látszik a maffia, de ott van mindenütt.

A kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszernek köszönhetően tevékenységeik széles palettáján a pénzmosástól kezdve a drogkereskedelmen át a merényletekig mindenféle bűncselekmény szerepel. Általános eljárás, hogy a kábítószerből szerzett pénzt ingatlanokba forgatják, éttermekbe, kávézókba, fagyizókba, majd a legális tevékenységen keresztül tisztára mossák a bevételeket.

Rovatok