Index Vakbarát Hírportál

Jövő év elejére tűzték ki a Kuciak-gyilkosság tárgyalását

2019. december 19., csütörtök 11:04

Csütörtökön délelőtt tartották a Ján Kuciak és Martina Kušnírová ellen elkövetett gyilkosság előzetes bírósági meghallgatását a Pozsonytól fél órára található Bazinban. A különleges büntetőbíróság, mely Szlovákiában a legsúlyosabb bűncselekményekkel foglalkozik, elfogadta a vádemelést, az ügy főtárgyalását jövő januárra és februárra tűzte ki, írja a Bumm.sk. A speciális ügyész Kuciak-gyilkosság mellett öt további bűncselekmény ügyében emelt vádat.

Ez volt az első alkalom, hogy a gyilkosság vádlottai egy helyen tartózkodtak letartóztatásuk óta. A tárgyalást nagy sajtófigyelem övezte, az Új Szó információi szerint a tárgyalásra több mint száz újságíró akkreditált, köztük külföldiek is. A meghallgatáson jelen voltak Ján Kuciak és menyasszonyának Martina Kušnírovának szülei is. Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és menyasszonyát nagymácsédi családi házukban lőtték le 2018. február 21-én. 

A gyilkosság megrendelésével Marián Kočner nagyvállalkozót gyanúsítják. Az október végén közzétett vádirat szerint Kočner, akivel Kuciak sokat foglalkozott, nem talált terhelő információkat az újságíróra, ezért juthatott arra az elhatározásra, hogy Kuciakot meg kell ölni, hogy ne közöljön róla többé semmit. A Denník N szlovák napilap 2018-ban azt írta, „alig van olyan ügy a szlovák politikában, amiben Kočner ne lenne érintett”. Kočner állítólag 70 ezer eurót (22,4 millió forint) fizetett a gyilkosságért az elkövetőknek.

Az ügynek Kočneren kívül négy vádlottja van. Alena Zsuzsová, Kočner közeli ismerőse, aki az elsőrendű közvetítő volt, Andruskó Zoltán, aki egy végre nem hajtott gyilkosság miatt tartozott Zsuzsovának, és közvetítő volt Zsuzsová és a gyilkosságot végrehajtó két másik vádlott között, Szabó Tamás, aki segítő és sofőr volt, valamint Miroslav Marček, aki Szabó unokatestvére, az újságíró és menyasszonyának gyilkosa.

A Körkép.sk szerint a csütörtöki előzetes meghallgatáson Andruskó nem vett részt, ugyanis korábban már vádalkut kötött a szerteágazó és több más merénylet előkészítésével összefüggő ügyben, épp ezért külön eljárásban fognak dönteni sorsáról, de még így is 8-16 év börtön várhat rá. Bár esélyük lett volna rá a csütörtöki meghallgatás alatt, a többi vádlott nem akart vádalkut kötni, melynek feltétele az lett volna, hogy elismerik a bűnösségüket.

A gyilkosság hatására hatalmas tüntetések kezdődtek Szlovákiában. A tüntetéssorozatba belebukott Robert Kalinak belügyminiszter, valamint Robert Fico miniszterelnök is.

Rovatok