Index Vakbarát Hírportál

Putyin szerint Trumpot úgysem ítélik el az impeachment eljárásban

2019. december 19., csütörtök 15:02 | aznap frissítve

Hatalommal való visszaélés és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt helyezték vád alá Donald Trump amerikai elnököt, miután az amerikai törvényhozás alsóháza megszavazta az impeachmentet – ennek ellenére aligha várható, hogy a republikánus többségű felsőház elítélné őt. Hasonló véleményen van Vlagyimir Putyin orosz elnök is, Putyin erről a csütörtöki moszkvai évértékelésén beszélt.

Meglátása szerint „az abszolút légből kapott okokból elindított" impeachment annak az amerikai belpolitikai harcnak a folytatása, amit a demokraták amiatt indítottak, mert elvesztették a 2016-os elnökválasztást, és most más eszközökhöz nyúltak. Ismételten hangsúlyozta, hogy Trump nem játszott össze Oroszországgal a választási kampányban. Kijelentette, hogy Moszkva kész bármikor meghosszabbítani a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött Start 3 megállapodás hatályát, ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy Oroszország tükörintézkedésekkel fog válaszolni az amerikai szankciókra.

A sajtótájékoztatón szó volt az orosz sportolók kitiltásáról az olimpiáról, de Putyin az energetikai helyzetről is ejtett pár szót. Mint mondta, készek fenntartani az orosz gáz ukrajnai tranzitját az infrastrukturális változások ellenére. 

Az orosz elnök kényelmes és bejáratott útvonalnak nevezte az ukrajnai csővezetéket. Mint mondta, Oroszország nem azért igyekszik átmeneti szerződést kötni a tranzitról, hogy később beszüntesse. Hozzátette, hogy az Európába vezető ukrajnai útvonal hosszabb és drágább, mint a balti-tengeri. Kifejezte készségét arra, hogy az anyagi vitákban olyan egyezség szülessen, amely az ukrán felet is kielégíti.

Putyin arról is beszélt, hogy a délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságokban nincsenek külföldi csapatok, amiket ki kellene vonni, pusztán önvédelmi erők, amik helyi lakosokból állnak. Hozzátette, hogy a szakadár területeken nem ők képezik a fegyveres alakulatok alapját. Szavai szerint ezek a tankokat és a nehéztüzérséget olyan államoktól és struktúráktól kapják, amelyek „rokonszenveznek" velük, de „ez az ő haditechnikájuk".

Kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy szigorítsanak az elnöki mandátumok korlátozásán. A hatályos szabály szerint egy személy "egymást követően csak két alkalommal töltheti be az elnöki tisztséget". Ez azonban nem zárja ki, hogy később újra megválasszák. Ezért a szövegből törölnék az "egymást követően" megfogalmazást, ami lehetetlenné tenne akár többszörös megválasztást is. Vagyis ugyanaz a személy összesen legfeljebb két ciklusra lenne megválasztható.

Putyin Dmitrij Medvegyevvel pozíciót cserélve két négyéves elnöki ciklus után négy évre a kormányfői pozícióba távozott, majd 2012-ben visszatért az államfői tisztségbe, amelynek mandátumát időközben hatévesre hosszabbították meg. Jelenleg negyedik elnöki ciklusát tölti, amely 2024-ben fog lejárni. Putyin arról nem beszélt,hogy ha tényleg szigorítanak az elnöki mandátum szabályozásán, az visszamenőleges hatályú lesz-e. Ha nem, 2028-ban lehetne ismét elnök, és egészen 2040-ig, 88 éves koráig tölthetné be a pozíciót.

Bővebben ebben a cikkünkben írtunk az aktuális orosz-ukrán helyzetről, ideértve a gáztranzitot is.

Rovatok