Index Vakbarát Hírportál

Két hónap alatt nyolc tűzoltó halt meg az ausztrál bozóttüzek miatt

2019. december 20., péntek 11:25

Életét vesztette két tűzoltó, három másik pedig megsérült bozóttűz oltása közben az ausztráliai Új-Dél-Wales államban, írja az MTI.

Tűzoltóautók csütörtökön konvojban haladtak Sydneytől délnyugatra, amikor egy fa rádőlt az egyik autóra, letaszítva az útról. Két fiatal tűzoltó a helyszínen meghalt, hármat pedig kórházba kellett szállítani sérülésekkel, állapotuk stabil.

Az országban október közepe óta nyolc tűzoltó vesztette életét, hat pedig súlyosan megsérült.

Miközben hónapok óta hatalmas tüzek pusztítanak az országban és sorra dőlnek meg a melegrekordok, a miniszterelnök Hawaii-ra ment nyaralni a családjával. Ebből akkora botrány lett, hogy Scott Morrison nyilvánosan kért bocsánatot, és azzal indokolta a döntését, hogy azért kellett előrehoznia a nyaralását, mert januárban Japánba és Indiába utazik. Morrison, aki a botrány miatt két nappal korábban, már szombaton hazautazik, egyúttal részvétét fejezte ki az elhunyt tűzoltók családtagjainak.

Csütörtökön szükséghelyzetet hirdettek ki Új-Dél-Walesben a bozóttüzek és a rendkívüli hőség miatt. Mintegy száz helyen ég a növényzet az államban. Az utóbbi egy napban leégett 40 lakóház, a tüzek kezdete óta pedig mintegy 700. A megsemmisült hivatali és gazdasági épületek száma pedig kétezer.

Péntekre egy kicsit hűvösebb lett a térségben, ami könnyebbséget jelenthet a tűzoltóknak.

A napokban két egymást követő napon is megdőlt a 47 fokos országos napi csúcshőmérséklet-rekord.

Az egész országban kétszáz helyen pusztít bozóttűz, ezek közül körülbelül 70 kontroll nélkül. A füst miatt Sydney-ben már rendkívül rossz a levegő minősége, többszörösen meghaladta az egészségre veszélyes határértéket.

olyan sűrű volt a szmog, hogy a lakóházakban és a kormányzati épületekben működésbe léptek a füstérzékelők.

Ausztrália keleti részében szeptember óta óta tombolnak bozót- és erdőtüzek. Ennek oka a szokatlanul magas hőmérséklet és a rendkívüli szárazság. Új-Dél-Walesben mintegy 2,7 millió hektárnyi erdőterület vált a lángok martalékává, több mint hétszáz lakóház, kétezer kormányzati és gazdasági építmény égett le.

Rovatok