Index Vakbarát Hírportál

Szükségállapotot hirdettek ki Ausztráliában a bozóttüzek miatt

2019. december 19., csütörtök 09:08

Ismét szükségállapotot hirdettek ki az ausztráliai Új-Dél-Walesben, két hónapon belül már másodszorra – közölte a Guardian.

A délkelet-ausztráliai államban jelenleg mintegy száz helyen ég a bozót, és már legalább húsz ház égett le. Glady Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke közölte, hogy a szükséghelyzet hét napig tart, és több várost is érint.

A szükséghelyzet kihirdetésével a regionális tűzoltó-parancsnokság vezetője saját hatáskörében rendelheti el az emberek azonnali kimenekítését, utakat zárhat le, vagy szüneteltetheti az áram-, a gáz- és vízszolgáltatást. Az ott lakóknak és odalátogatóknak az elkövetkező héten követniük kell a hatóságok utasításait, ami Glady Berejiklian szerint akár átírhatja a karácsonyi terveiket is. Jelenleg kb. 250 embert készülhet arra, hogy a rendkívüli helyzet miatt el kell hagynia otthonát. 

Ezzel együtt szigetországban a héten másodszorra dőlt meg a melegrekord, az átlaghőmérséklet 41,9 fok volt. Az új-dél-walesi regionális tűzoltó-parancsnokság Twitter-oldalán állandóan informálja a helyieket. Egyik bejegyzésük szerint jelenleg 106 tűz ég, ebből 53 nem terjedt tovább, azonban két helyen is komoly veszély áll fenn. Jelenleg összesen 2500 tűzoltó dolgozik, közülük ketten súlyos égési sérülésekkel kerültek kórházba. 

At 5.30pm there are 106 fires burning, 53 are not yet contained, 2 are at Emergency Warning. It has been a very challenging day for the 2,500 firefighters currently in the field. Crews are continuing to work hard to protect homes on some firegrounds. #nswrfs #nswfires pic.twitter.com/MVqWr18qQV

— NSW RFS (@NSWRFS) 2019. december 19.

Az elkövetkező napokban a legnagyobb gondot szerinte a szélsőséges szélviszonyok és a rendkívül magas hőmérséklet miatti kiszámíthatatlanság fogja jelenteni. Bár holnapra valószínűleg javulni fog a helyzet, még így is komoly veszélyt jelentenek majd a bozóttüzek. 

A hatóságokat leginkább az állam fővárosa, Sydney körül tomboló bozóttüzek terjedése aggasztja, már csak ezért is, mert ezeknek köszönhetően a fővárosban rendkívüli mértékben romlott a levegő minősége. A múlt héten Sydney belvárosában a légszennyezettség szintje többszörösen meghaladta az egészségre veszélyes határértéket.

olyan sűrű volt a szmog, hogy a lakóházakban és a kormányzati épületekben működésbe léptek a füstérzékelők.

Ausztrália keleti részében szeptember óta óta tombolnak bozót- és erdőtüzek. Ennek oka a szokatlanul magas hőmérséklet és a rendkívüli szárazság. Új-Dél-Walesben mintegy 2,7 millió hektárnyi erdőterület vált a lángok martalékává, több mint hétszáz lakóház, kétezer kormányzati és gazdasági építmény égett le.

Rovatok