Index Vakbarát Hírportál

A francia forradalom óta először nem lesz éjféli mise a Notre-Dame-ban

2019. december 20., péntek 21:05

Több mint két évszázad után idén először nem lesz éjféli mise a párizsi Notre-Dame székesegyházban, írja az MTI. A Notre-Dame helyett a Saint-Germain l'Auxerrois-ban fognak éjféli misét tartani a párizsi katolikusoknak.

„A francia forradalom óta most először nem lesz éjféli mise”

– mondta az AP hírügynökségnek Patrick Chauvet, a székesegyház rektora, utalva arra az időszakra, amikor a katolikusellenes forradalmárok az „ész templomává” alakították a székesegyházat. Azóta viszont sem az első, sem a második világháború idején nem maradt el a karácsonyi szertartás. 

A Notre-Dame-hoz közeli Saint-Germain l'Auxerrois valaha a francia uralkodók királyi temploma volt, szeptember óta fogadja a gótikus templom a leégett székesegyház közösségét – és a híres Párizsi Szűzanya-szobrot is.

A tűzvészben a székesegyház boltozata teljesen összeomlott, mindenütt kövek hevertek, de a Szűzanya megmenekült. A fejére is omolhatott volna a boltozat, és teljesen megsemmisülhetett volna

– mondta Chauvet. 

Az április 15-ei tűzeset után ugyan lassan halad az újjáépítés, de november óta sikerült megtisztítani a Notre-Dame homlokzatát a szennytől. Ebben a cikkünkben írtunk részletesen a katedrálist ért károkról, itt pedig elolvashatja további cikkeinket a témában: 

Rovatok