Index Vakbarát Hírportál

Államtanácsos lett a magyarellenes marosvásárhelyi exrendőrfőnök

2019. december 24., kedd 11:29

Románia miniszterelnöke, Ludovic Orban államtanácsossá nevezte ki a magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi rendőrség volt igazgatóját írja az MTI.

A Románia Hivatalos Közlönyében hétfőn publikált miniszterelnöki rendelet nem téri ki arra, hogy Valentin Bretfelean milyen területért felel majd. A kormány honlapján közölt adatok szerint a miniszterelnökség keretében a hivatalt vezető miniszter és a kabinetfőnök mellett jelenleg hat államtanácsos és két államtitkár dolgozik.

Valentin Bretfelean tíz évig vezette a marosvásárhelyi helyi rendőrséget, ezalatt rendszeresen megbotránkoztatta a magyar közösséget a magyar nyelvi jogok és a gyülekezési jog érvényesítése ellen hozott intézkedéseivel. 2017 végén váltották le tisztségéről. A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal akkori közlése szerint nem "szolgálati probléma", hanem a helyi rendőrség átszervezése miatt.

"Constantin-Valentin Bretfelean nem alkalmas rendőrfőnöknek egy olyan multikulturális városban, mint Marosvásárhely, ahol Erdély legnagyobb lélekszámú magyar közössége él, melynek tagjai mégis másodrangú állampolgárnak számítanak, nem élhetnek maradéktalanul állampolgári és közösségi jogaikkal" – fogalmazott korábban egy leváltását kezdeményező petíció.

Bretfelean parancsnoksága alatt a rendőrök a reklámtörvényre hivatkozva róttak ki bírságot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra a székházára kitűzött székely zászló miatt, és a rendőrfőnök a kétnyelvű utcanévtáblákat is illegális reklámoknak tekintette, tetemes bírságot rótt ki azokra, akik ilyen táblákat tűztek ki. A bíróság azonban jogerős ítéletben érvénytelenítette a székely zászló és az utcanévtáblák miatti rendőrségi bírságolási jegyzőkönyveket is.

A Maszol egy korábbi cikke szerint Bretfelean 2015-ben egy székelyföldi románokat tömörítő egyesület rendezvényén a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésének megakadályozásával büszkélkedett, és erre biztatta a többi székelyföldi megyében élő honfitársát is. "Nem engedem meg soha, hogy Paul Chinezut elmagyarosítsák, s azt írják fel az utcanévtáblára, hogy Kinizsi Pál. Álljunk ellen a nyomásnak és az elnemzetietlenítésnek" – mondta a rendezvényen készült felvétel szerint.

Kijelentései miatt az RMDSZ a rendőrfőnök leváltását követelte, ám ez nem történt meg. Dorin Florea polgármester (nem részletezett) büntetést szabott ki rá, és megtiltotta neki, hogy politikai rendezvényekre járjon. Bretfeleant korában súlyos fegyelmi vétségek miatt mentették fel a Román Hírszerző Szolgálat Máramaros megyei részlegének éléről.

Rovatok