Index Vakbarát Hírportál

90 embert megölt egy bomba Szomáliában

2019. december 28., szombat 10:04

Hatalmas pusztítást végzett egy pokolgépes merénylet Szomália fővárosának egyik forgalmas ellenőrzőpontján – írta az MTI. Az első hírekkel ellentétben nem 18, hanem

90 halálos áldozata és több tucatnyi sebesültje van a teherautóba rejtett bombának.

A BBC egyelőre 76 áldozatról adott hírt.

A halálos áldozatok között a Benadir Egyetem sok diákja és két török állampolgár is van – közölte a szomáli külügyminiszter. Az egyetemisták egy autóbuszban tartózkodtak, amely a robbanás középpontjába került. Egy helyi parlamenti képviselő úgy tudja, hogy a halottak között 17 rendőr van. A két török állampolgár egy útépítő terven dolgozó mérnökcsoport tagja volt. Törökország jelentős segítséget nyújtva van jelen Szomáliában, 2011 óta.

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, de a Szomália jó részét az ellenőrzése alatt tartó al-Sabáb iszlamista milícia rendszeresen követ el hasonló támadásokat, bár az ilyen véres támadás még az 1991 óta polgárháborúban lévő, részekre szakadt országban is ritka.

Az iszlamista terrorszervezet nem csak Szomáliában aktív, az év elején a szomszédos Kenyában hajtott végre támadást egy szálloda ellen. Kenya már korábban is célpontja volt a szervezetnek.

Rovatok