Index Vakbarát Hírportál

Hitlerre és közeli zsinagógákra keresett rá a hanukakor késelő terrorista

2019. december 30., hétfő 21:07 | aznap frissítve

Gyűlölet-bűncselekménnyel vádolják azt a férfit, aki szombat éjjel öt embert késelt meg New York államban, egy rabbi otthonában szombat éjjel, egy hanuka bulin − írta meg az AP News.

A támadás Monsey-ben, New York városától ötven kilométerre északra, egy haszidi zsidó rabbi házában történt, aki legalább száz vendégével hanukát ünnepelt éppen, a nyolcnapos ünnep hetedik estéjét. Thomas Grafton − a feltételezett merénylő − egyszerűen besétált a rabbihoz, előkapott egy hatalmas kést, és közölte, hogy senki sem távozhat. Ezután nekitámadt az embereknek, és összesen öt jelenlévőt késelt meg. A sebesültek között volt, akinek az ujját vágta le, de a legsúlyosabb állapotban lévő áldozatot koponyasérülésekkel vitték kórházba. Az ő állapota jelenleg is kritikus. 

A vérengzés után Grafton elmenekült, ám néhány órával később elfogták. Autójában megtalálták a támadás során használt machetét, illetve a telefonját is. A férfi erős hipó szagot árasztott, ruhája véres volt, és nem volt hajlandó válaszolni a rendőrök kérdéseire.

Az AP News információi szerint a nyomozás során rábukkantak Grafton naplójára, amely több antiszemita megszólalást is tartalmazott.

A férfi például nem értette, miért övezi gyász az antiszemita népirtásokat, szerinte ugyanis a zsidók is népirtást követtek el.

Naplója mellett telefonjában is találtak bizonyítékokat: a támadást megelőzően több olyan kérdésre is rákeresett a neten, amelyek azt sugallják, hogy kifejezetten a zsidók ellen tervezett merényletet. Például arra keresett rá, hogy

A merénylet előtti napon pedig arról olvasgatott, hogy az utóbbi időben megszaporodtak New Yorkban az antiszemita indíttatású támadások, amik miatt a rendőrség kénytelen gyakrabban járőrözni.

Csakhogy még ezekkel a bizonyítékokkal sem egyértelmű Grafton motivációja. A merénylő családja ugyanis egy sajtótájékoztatón elmondta:

Grafton több mentális problémával is küzd, többször került emiatt kórházba.

Szerintük a férfit mindig is toleráns szemléletre tanították, és nem tagja semmilyen antiszemita szervezetnek. Soha nem ítélték el semmilyen bűncselekményért, és nincs róla feljegyzés, hogy bármikor erőszakos lett volna. 

Úgy hisszük, hogy az általa elkövetett cselekedetek valamilyen súlyos mentális betegségre utalnak

− mondta közleményében Grafton családja.

Grafton − AP Newsnak nyilatkozó nagynénje szerint − fóbiásan fél a bacilusoktól. Naponta többször megmossa kezét és lábát hipóval, ezért áraszthatott ilyen szagot magából, amikor elkapták. A meg nem nevezett nagynéni elmondta, hogy a férfi napok óta nem szedte a gyógyszereit, és nemrég egy hétre elveszett. A nő szerint a média szörnyetegnek állítja be unokaöccsét, amikor ő egy beteg ember, akinek segítségre van szüksége. Családja közleményének ellentmond viszont, hogy Grafton már korábban is került összetűzésbe a hatóságokkal, amikor megtámadott egy rendőrségi lovat.

A rabbi házában történt eset nem az első zsidókat ért támadás: december 10-én egy New Jersey-i kóser hentesnél halálos végkimenetelű lövöldözés volt, egy hónapja pedig egy zsinagógába tartó férfit támadtak meg késsel. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szerint december 8. óta már a 13 zsidók ellen irányuló támadás volt. Ennek ellenére egy névtelenül nyilatkozó nyomozó szerint nem valószínű, hogy ez a legutóbbi eset kapcsolódna ezekhez.  

(Borítókép:  A rabbi háza / Fotós: Jeenah Moon / Reuters)

Rovatok