Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett az USA válaszcsapása a mogadishui terrortámadásra

2019. december 30., hétfő 11:21

Négy dzsihadistával végzett az amerikai légierő abban a válaszcsapásban, mellyel az USA a brutális, csaknem 100 ember életét követelő szomáliai terrortámadást akarta megtorolni.

A szombati, mogadishui merényletért eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett a véres támadás elkövetőjeként, de kézenfekvő volt az, hogy a világ egyik legaktívabb dzsihadista szervezete, a szomáliaiai központú as-Sabáb lehet a felelős.

A regionális amerikai parancsnokság, az AFRICOM MTI által ismertetett hétfői közelménye szerint

Ezeknek a nagy pontossággal végrehajtott légicsapásoknak al-Shabaab-vezetők voltak a célpontjai, akik felelősek az ártatlan szomáliai állampolgárok ellen az al-Kaidával egyeztetve elkövetett terrorcselekményekért.

Az AFRICOM szerint két terroristát öltek meg két légitámadásban Kunya-Barowban, két másikat pedig egy légicsapással Caliyoow Barrowban. A támadásoknak nincsenek polgári áldozataik. Médiaértesülések szerint egy magas rangú parancsnok is a halottak között van.

Szomáliának nincsenek a célzott likvidálásokban roppant hatékonynak bizonyuló drónjai, de számíthat szövetségesei, az Egyesült Államok és az Afrikai Unió segítségére a terroristák elleni harcban.

Közben Mogadishuban még mindig a merénylet által okozott károkat próbálják enyhíteni. A halottakon túl ugyanis legkevesebb 124 sebesült ellátásáról is gondoskodni kell. A szomáliai főváros kórházaiban ezért vasárnap sokan adtak vért. Hassan Ali Khaire miniszterelnök pedig közölte, hogy a válságos állapotban lévő sebesülteket külföldre viszik gyógykezelésre. Törökország – melynek állapolgárai közül ketten is meghaltak a merényletben - katonai repülőgépet küldött egészségügyi személyzettel a sebesültek ápolására.

A Mogadishuból 2011-ben kiűzött al-Shabaab terrorszervezet, az al-Kaida szövetségese továbbra is jelentős területeket tart ellenőrzése alatt vidéken, ahonnan kiindulva gerillatámadásokat hajt végre. Harcosainak számát jelenleg ötezer és kilencezer közöttire becsülik. A Szomáliában állomásozó amerikai haderő fokozta a légicsapásokat 2017 óta, miután Donald Trump elnök bővítette a hadsereg vezetőinek döntési jogkörét a terroristák elleni csapásokban. 2017 áprilisa és 2018 áprilisa óta 110 légicsapásban 800 terroristát ölt meg a régióban – ennek ellenére könnyen lehet, hogy más dzsihadista szervezetekhez hasonlóan a célzott likvidálások politikája önmagában nem jelent megoldást a terrorizmusra.

Rovatok