Index Vakbarát Hírportál

Apokaliptikus, narancssárga köd borítja Új-Zéland déli részét

2020. január 1., szerda 10:00

Megfordult a szélirány, és az ausztrál bozóttüzek salakanyagai Új-Zéland fölé szálltak. A sárga köd egyszerre látványos és ijesztő, de a hatóságok szerint az egészségre nem veszélyes.

Új-Zéland a bolygó legelszigeteltebb állama, még a térképen viszonylag közelinek tűnő Ausztráliától is 1500 kilométerre fekszik. Az elsősorban mezőgazdasági termelésből (Új-Zéland látja el a fél világot vajjal) élő nyugodt kis állam így ritkán kerül környezetvédelmi szempontból kapcsolatba más országokkal, folyóit, levegőit nem szokták más államok szennyezni.

Új-Zéland az idén megúszta a saját bozóttüzeket is, a helyi tűzoltók viszont nagy létszámban segítették az ausztrál kollégáikat. Az Ausztrália száraz nyári hónapjait rendszeresen pokollá tevő, és az idén különösen erősen jelentkező tüzek azonban az idén végül Új-Zélandon, elsősorban az Ausztráliához közelebb eső Déli-szigeten is éreztették hatásukat. A sziget több városa ugyanis az ausztrál tűzvészből származó narancssárga füstbe burkolózott.

Ahogy a széljárás megfordult, az elmúlt napokban

hatalmas, vörös és narancssárga füstfelhőket sodort kelet felé,

elsősorban a népszerű üdülőváros Wanaka, illetve Queenstown városában észlelhető a narancssárga köd és a vele járó füstszag.

A hatóságok egészségügyi figyelmeztetéseket nem tettek közzé, sőt kijelentették, hogy a köd nem jelent veszélyt a helyi lakosok számára. Ugyanakkor azt a helyi kormányzat szóvivője is elismerte, hogy bár nem volt még benne része alighanem az atomrobbanás után lehet ilyen jelenségeket tapasztalni.

Valóban, az atomrobbanás pillanatában kialakuló tűzgömb szokott hasonló gyűrű alakú örvénnyé alakulni,  és a fehéren izzó örvény előbb sárga színű lesz, majd vörös, míg végül elveszti izzását.

Ausztráliában eközben tovább szedi áldozatait a tűz, hétfő óta heten vesztették életüket, valamennyien Új-Dél-Walesben. Az áldozatok között van önkéntes tűzoltó, egy autó utasai, illetve egy apa és egy fia, akik a figyelmeztetések ellenére nem hagyták el otthonukat. Az elmúlt két napban több mint 200 lakóház is leégett. A BBC tudósítása szerint a lakóházak szintén Új-Dél-Walesben, illetve Victoriában váltak lakhatatlanná.

Rovatok